Събирането на Бъдни вечер е позволено до 9 души на празничната трапеза в Гърция

Събирането на Бъдни вечер е позволено до 9 души на празничната трапеза в Гърция

В Гърция ще следят стриктно за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса по празниците.

 

 

Гърция се отчитат подобряване на епидемичната обстановка след два месеца на ограничения. Полицията в южната ни съседка следи за спазване на мерките и пълната забрана за движение след 22.00 часа, пише БНР.

Украсените витрини и домове единствено подсказват, че е навечерието на голям християнски празник. Въпреки забраната имаше силно движение на хора по централните търговски улици, които излязоха на кратка разходка в слънчевото време.

Магазините не работят, но се чувства духът на Рождество. Гърците си честитят от дистанция и с маски. Събирането на Бъдни вечер е позволено до 9 души от две семейства и то до вечерния час в 22.00 часа.

„Спазвайте мерките. Опасността не е преминала. Надеждата е във ваксината“ – върху това акцентират в обръщенията си политическите лидери.

За първи път не се чуват и коледарски песни поради забрана за рискови контакти на децата. Но в Атина, както и други градове на страната, се движат коледни автобуси с песни и пожелания за здраве и щастие.

По традиция в Гърция тази вечер децата не очакват подаръци, защото тях ги носи Свети Васил в новогодишната нощ.

Утре правителството разреши посещение на ограничен брой вярващи на литургия. Тържествата тази вечер ще са в къщи с най-близките хора.

Главата на гръцката православна църква – архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним призова духовниците да се включат в кампанията по ваксиниране.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.