Сурвакарски групи бойкотират фестивала „Сурва”

Сурвакарски групи бойкотират фестивала „Сурва”

Три сурвакарски групи от Пернишко бойкотират Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”, който започва в Перник на 26 януари. Сурвакарите от пернишките села Вискяр и Зидарци и брезнишкото Ноевци обявиха, че тази година няма да участват във фестивала. Отказът им е заради изготвения график на дефилетата.

Отказалите се от участие групи се смятат за предварително ощетени, тъй като в определените им дни и часове за преминаване пред журито, зрителите оредявали. Те настояват графикът да бъде изготвян така, че всяка година да не бъдат потърпевши едни и същи групи. Заради големия брой участници от миналата година фестивалните дефилета се провеждат в три, вместо в два последователни дни, както бе дотогава. Въпреки това времето се оказва отново недостатъчно, за да могат всички групи да играят пред публика и жури в светлата част на деня.

„При такава мащабна организация, при толкова засилен интерес от групи от цялата страна и от чужбина, няма как да бъдат събрани във времето, което голяма част от групите желаят. Така че аз призовавам всички групи да се насладят на тази магия, на този празник. Да проявят разбиране. Ще има зрителски интерес още от петък сутринта до неделя вечерта. Не мисля че е основното кога точно ще преминеш, а наистина да направиш онази хореография, онова представяне, което ти идва отвътре, за да се получи магията, която всички желаем”, каза кметът Станислав Владимиров./bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *