Студенти се притесняват да се явят на изпити в ЮЗУ заради коронавируса

Заради увеличените случаи на коронавирус в област Благоевград студенти се притесняват да се явят на изпити в Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“.

С редакцията ни се свързаха студенти от висшето училище, които изразиха притеснението си, че техни колеги се обучават онлайн, докато тези в задочна форма на обучение ще се явят на редовната изпитна сесия присъствено.

Потърсена за коментар, доц. Ицка Дерижан – зам.-ректор по „Образователни дейности“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, обясни, че ръководствата на два от факултетите – на Стопанския и на Правно-историческия, са взели решение за определен период да се премине към електронно обучение от разстояние.

Доц. Дерижан допълни, че в настоящата ситуация, свързана с епидемията от коронавирус, ще бъдат взети предвид притесненията на студентите. По думите й, възможно е изпитите да бъдат онлайн, стига студентите да заявят такова желание.

Тя посочи, че двете платформи, с които работи университетът, съхраняват изпитната информация, а преподавателите имат готовност за провеждането на изпити по този начин.

Доц. Дерижан призова студентите да сондират мненията и нагласите си чрез курсовите си отговорници, така че при организацията на учебния и изпитния процес да бъдат взети предвид желанията и притесненията им.

Във връзка със спазването на противоепидемичните мерки, зам.-ректорът посочи, че университетите са високорискови институции, тъй като в тях се обучават студенти от цялата страна.

„За разлика от едно училище или детска градина, където хората малко или много са по-селектирана група, университетът е много по-отворено пространство и ние сме отговорни към това“, каза доц. Дерижан.

Тя допълни, че сред студентите не би следвало да има безпокойство, тъй като на входовете на университета са разположени метални рамки за измерване на температурата на всеки учещ и преподавател, прави се редовна дезинфекция и се съблюдава спазването на изискванията за носене на маски и за дистанция.

darik.news
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *