Строят сграда под Рилските езера

Строят сграда под Рилските езера

Под Рилските езера започва строителството на нова сграда. Тя ще е Контролно-информационен пункт, а част от помещенията ще се предоставят на Планинска-спасителна служба при БЧК, съобщават от МОСВ.

Първата копка ще е в четвъртък и в церемонията ще участват министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов.

От МОСВ уточняват, че с помещенията, които ще получи ПСС, ще може да се осигури целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Освен това ще се гарантира и присъствието на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Контролно-информационният пункт (КИП) ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Изграждане на подобен пункт в близост до хижа „Рилски езера“ е продиктувано от увеличения брой на посетителите в района на Седемте рилски езера, допълват от МОСВ. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност, управление на туристопотока, както и ще спомогне за провеждането на интерпретативни и образователни програми и кампании за екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните показатели. Опазването на ландшафтното и биологично разнообразие на района е приоритет на МОСВ, респективно на Дирекция „Национален парк Рила”.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

 

NOVA

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *