Строителството на 4 къщи за гости в с. Баня стопирано заради липса на минерална вода

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” стопира строежа на 4 къщи за гости в СПА центъра на община Разлог – с. Баня. Отрязаното инвестиционно намерение е на „Мехомия Инвест“ ЕООД, собственост на Весела Георгиева Дойчева от селото. Дамата е поискала минерална вода за бъдещите си къщи за гости от сондаж 2 на находище „Гулийна баня“. Необходим й е дебит е от 21 л/сек 365 дни в годината, или общо 6699 кубика годишно. С тях планира да захранва с вода басейн с полезен обем 56 куб.м, джакузи и 4 душа.

Според шефа на дирекцията инж. Момчил Пашов обаче непреодоблимият проблем е, че дебитът на сондажа от 1,3 л/сек е изчерпан докрай и в него няма капка минерална вода свободна. Отсвен това имотът е в санитарно-охранителна зона.

Поради огромния строителен интерес към разложкото село този проблем – липсата на достатъчно минерална вода, ще става все по-чест. Миналата година например кметът на общината Красимир Герчев издаде забрана да се изнася минерална вода от изворите на курортното село Баня, защото дотогава бе масова практика хотели от Банско и целия регион да пращат цистерни до разложкото село, които да товарят по 7-10 тона вода и да пълнят с тях басейните и ваните на своите гости.

В селото, където живеят 3000 души, има общо 72 минерални извора и над 2500 легла в хотели и къщи за гости, а строителството продължава.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *