Страхотна новина: Оксфордската ваксина идва в България!

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 ще е в България по Нова година. Най-напред от нея ще се възползват безплатно рисковите групи – хора с хронични заболявания и възрастните, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от „Труд“.

“Силно се надявам по Нова година ваксината да е в България. Фирмата е изключително отговорна и се полагат всички усилия за пълна безопасност на препарата, който предстои да бъде регистрират от Европейската агенция по лекарствата. България има договорка да получи 2,5 милиона броя от препарата основно за рисковите групи – с придружаващи заболявания и възрастни хора”, каза още Пенков. Попитан дали в Бразилия след смъртен случай на 28-годишен мъж тестването на ваксината е спряно, той съобщи, че вече има доказателства, че мъжът е бил от плацебо групата.

На 28 август ЕК съобщи, че е подписала договор от името на страните членки с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната ваксина срещу новия коронавирус. Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.

Публикация в “Сън” вече съобщи, че здравните власти в Обединеното кралство се подготвят за пускането на ваксината на AstraZeneca за населението малко след Коледа. Прогнозната цена на доза ваксина за страните от ЕС е 1,78 евро.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *