Стратегическите инвестиции в Кюстендил вече се реализират

През изминалия мандат създадохме стабилна и предсказуема индустриална и инвестиционна среда, която насърчава иновациите и привлича стратегически инвеститори. Инвеститори, които дори в период на криза, създават и развиват бизнес, съобразен с новите екологични стандарти. Потвърждение за това е предстоящото изграждане близо до Кюстендил на фабрика от последно поколение за кухненски мебели на стойност около 26 млн. лв., което ще даде сериозен икономически импулс за региона. Не само говорим за инвестиции и иновации – те вече се реализират. Това заяви Христо Терзийски – водач на листата на ГЕРБ – СДС за Кюстендилска област.

По-рано днес, на официална церемония в Кюстендил, министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвеститор клас „А“ на Едуард Шот – представител на фирмата-инвеститор. Инвестицията е на стойност около 26 млн. лв., които ще се вложат в изграждане на фабрика за изработването на кухненско оборудване от последно поколение.

Водачът на ГЕРБ – СДС Терзийски припомни, че само преди около две седмици премиерът Бойко Борисов лично е посетил Кюстендил и за пореден път е показал своята пълна подкрепа за развитието на региона и бизнеса в него.

„Планираме да увеличим двойно и разходите за научно-изследователска и развойна дейност до 2025 г., което означава те да нараснат до 1,6% от БВП или над 3 милиарда лева“, посочи Христо Терзийски. Той обясни още, че петкратно ще се повишат и инвестициите за дигитализация на бизнеса, като се подпомогнат малките и средни предприятия и технологичните компании с близо 200 млн. лв.

„Ще бъдат увеличени публичните разходи за иновации, насочени към бизнеса за разработване, внедряване и технологична база в иновационната дейност – от 127 млн. лв. за последните 4 години до 760 млн. лева до 2025 г. Очакваме това да доведе до повишаване на общата производителност на предприятията с над 10%“, заяви още водачът на листата на ГЕРБ – СДС за област Кюстендил Христо Терзийски.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *