Стотици изпратиха за последно емигрант-меценат

Стотици изпратиха за последно емигрант-меценат

Стотици жители на село Иглика и общинския център Болярово си взеха в събота последно „Сбогом“ с починалия на 7 юли в САЩ на 91 години емигрант- меценат Димитър Терзиев, по известен с прозвището си Американеца.

Урната с праха му бе донесена от дъщеря му Диана и зетят Димитър , тя бе поставена в приготвената преди близо 15 години гробница.

Бай Димитър напуснал нелегално България далечната 1949-а, десетилетия наред работил къде ли не, дори в структурите на НАТО преди да се установи за постоянно в градчето Брeйдентон, Флорида.Завърнал се за пръв път в родното Иглика , където постоянно живеят едва десетина души в началото на 90-те , десетилетие и половина по-късно провожда пари за да бъде издигнат параклис, а по-късно и да се поставят мемориални плочи за Макгахън и воеводите Михаил Герджиков, Гоце Делчев и Даме Груев.

През 2018 –а подел инициативата за новата плоча, в набирането на средства се включили и местни фирми, обясни кметският наместник Станка Табурова, която припомни че новата плоча бе осветена от отец Димитър Ингов по време на събора на 24 август2019-а. Тогава Американеца със сълзи на очите пя с множеството химна на Странджа планина „Ясен месец веч изгрява“.

„Ще го запомним с усмивката, с широкото му сърце, с любовта към България! За всички, които го познаваха лично, Димитър Терзиев ще си остане бай Димитър. Казваха му Американеца, защото живееше в Америка. Но се роди в България и пожела тук да бъдат заровени и костите му…“, сподели кметът на Болярово Христо Христов.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *