Стойчо Кацаров: Няма да има вечерен час и локдаун

Стойчо Кацаров: Няма да има вечерен час и локдаун

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ситуацията е много сериозна, много напрегната и броят на пълните интензивни легла налага да се вземат по-сериозни ограничителни мерки. Пред БНТ той обясни, че до края на деня или най-късно утре ще бъде взето решението за приемане на допълнителните мерки.

На този етап няма да се стигне до вечерен час и локдаун, увери Кацаров, който ще се съобрази с решението на епидемиолозите и инфекционистите за по-сериозните ограничителни мерки. Той изрази съжаление, че лятото не е било използвано за ваксинация, за да не се стигне до по-сериозни мерки. Необходими са усилията на всички хора и мерките, които прилагаме да бъдат максимално щадящи. Не смята, че сме закъснели или сме прибързали, а до този момент са много добре разположени във времето, по своя мащаб и по вида на ограниченията, каза Кацаров.

Той се придържа към плана на здравното министерство, но все пак по думите на Кацаров животът не се движи по плана. Някои от критиките защо пише едикакво си, но в плана всичко е относно към определени заразени хора и към определен брой свободни легла, посочи служебният здравен министър.

Кацаров определи ковид центрове като едно от най-добрите направени неща, откакто той е служебен здравен министър. Те не заместват системата на здравеопазването, но разбирам, че на места има оплаквания и неуредици, уточни той, като добави, че ако има опасения в неправилни практики, трябва да бъдат сигнализирани контролните органи. Има приблизително 100 ковид зони в страната, които са сключили договор с НЗОК. Всички те могат да изписват безплатни лекарства, като Стойчо Кацаров вече не знае дали има или няма изписани безплатни медикаменти.

Кацаров се надява да се разкрият ковид зони на още други места в страната, като все още няма във Видин, Търговище и в Силистра. Не можем да накараме никого на сила да го правим, каза служебният здравен министър. Във връзка с болничните заведения и натискът на COVID-19, Кацаров коментира, че в лечебните заведения е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла в зависимост от потребностите. Когато се изчерпат разкритите легла, се разкриват допълнителни легла в определени болници. Когато се изчерпат, се отварят легла в други болници, но все още има болници, които не приемат ковид болни, обясни служебният здравен министър.

Той уточни, че прави всичко възможно да не се забранява плановият прием в болниците, тъй като коронавирусът не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, която може да бъде наложена в последния момент и всички други възможности за ограничаване на разпространението на коронавируса. Към настоящия момент не се налага спиране на плановите операции, увери Стойчо Кацаров. Той увери, че няма да се стигне до ситуация, в която болни се връщат заради преценка на лекаря, а че няма легла. Координацията на настаняването на пациенти се извършва от директора на РЗИ и от директора на Спешната помощ.

„Капацитетът на софийските болници не е изчерпан и могат да бъдат разкрити още легла в този момент“, увери Кацаров. Той се надява новите ограничителни мерки да намалят броя на постъпващите хора в болниците. За последната година досега в болници в страната са постъпили малко над 150 000 души, като над 20 000 души са починали в лечебното заведение.

„Коронавирусът е едно сериозно заболяване, не бива да се подценява и възможността да се предпазим от тежко протичане и смърт е ваксинацията. Постъпвайки в болницата, също имаме възможност да се предпазим“, подчерта Кацаров.

Той добави, че 1 400 лева е цената на клиничната ковид пътека. Цената се определя от НЗОК и БЛС. Кацаров увери, че болниците с ковид отделения не затъват с аргумент, че получават всеки месец субсидии. Няма проблем със заплащането на труда на лекарите, така че финансово здравната система е доста добре осигурена, допълни Кацаров.

В заключение служебният здравен министър каза, ако не се мобилизираме като общество, ако не се стигнем може да стигнем до такъв момент, в който да няма къде да бъдат приемани болните. Стойчо Кацаров не съжалява за нито едно взето решение, като призова хората да спазват мерките, правилата и да сигнализират, ако виждат нарушения. Ако всички ние не участваме в процеса, няма да бъде успешен резултатът, завърши Кацаров.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *