Стойчо Баненски – На 3 декември светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания

Стойчо Баненски – На 3 декември светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания

На 3 декември светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Статистиката сочи, че около 10% от населението в страната е с някакво трайно увреждане. В нашата община не е по-различно. Тези десет процента имат нужда от различна подкрепа, но най-вече подкрепа на достойнството, правата и пълноправното участие на съгражданите ни с увреждания в обществения живот.
Окуражаващо е, че все повече хора с увреждания учат в университети, работят, реализират се и допринасят както за себе си, така и за обществото. Окуражаващо е, че повечето деца с увреждания, както и възрастните хора получават подкрепа чрез многото и различни социални услуги, чийто доставчик е община Банско.
И все пак остава предизвикателството на днешния ден – а то ни задължава, когато говорим за проблемите на хората с увреждания, да слагаме ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.
Не само днес трябва да сме мотивирани за по-ефективни решения и инвестиции, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпа до общообразователната система, до общия пазар на труда, до качествено здравеопазване.
Убеден съм, че този достъп трябва да имат всички граждани – с или без увреждания.
Вярвам, че можем да постигнем много и да превърнем жизнената среда в общината в гостоприемно и подкрепящо място за всеки.
Скъпи съграждани, присъединявам се към отбелязването на Международния ден на хората с увреждания, с дълбоко уважение към вашия дух и воля да отстоявате правата си за достоен живот!
​Уверявам ви, че винаги ще намирате в мен и екипа ми хора, готови да работят неуморно за пълноценното включване на хората с увреждания във всяка една сфера на живота.
​Бъдете здрави и запазете силния си дух!
С уважение,
Стойчо Баненски
Кмет на община Банско
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *