Стихията „Янос“ помита Гърция днес следобед

Заместник-министърът по гражданската защита на Гърция Никос Хардалиас даде спешен брифинг относно циклона „Янос“, което се очаква да удари страната през следващите дни. Сравнително рядкото явление, с което страната се е сблъсквала през 1995 г.

От днес се очаква дълбоко барометрично дъно да удари Гърция, каза заместник-министърът на гражданската защита, който се позова на нахлуващия Средиземноморски циклон, който, според думите му, е буря и наподобява тропически циклони, но е по-слаб.

От четвъртък, късно следобед, средиземноморският циклон се очаква да удари Западна Гърция и Йонийските острови, като Закинтос, Кефалония, Итака, но също и Илия и Месиния.

В петък ще засегне останалата част на Пелопонес, Централна Гърция, но също така и Атика и Евия, където се очакват наводнения. Цикладите също се очаква да бъдат засегнати от петък вечер.

В събота обаче е възможно да удари и остров Крит. Очакват се светкавични наводнения, както в градските, така и в крайбрежните райони. Може да има временни прекъсвания в електричеството, водоснабдяването и телекомуникациите, докато, както спомена г-н Хардалиас, възможни са падания на дървета и стълбове поради силните ветрове, които ще духат.

Министър Хардалиас призова гражданите, особено в районите, които ще бъдат засегнати първо, да останат в пълна готовност и да следват инструкциите на Гражданска защита. Първо, „тези, които са в райони, които са били наводнени в миналото или са в близост до реки, порои или брегове, да не остават в мазета, полусутеренни или приземни етажи“, каза г-н Хардалиас и посъветва гражданите, живеещи в сгради в близост до брегове, да помислят да останат другаде през кризисните метеорологични дни. Второ, „избягвайте всяко ненужно движение, обезопасете вратите и преминете към по-високи нива в случай на наводнение. „Трето, не пресичайте потоци по някаква причина, пеша или докато шофирате.“ Министърът препоръча и да се запази спокойствие и гражданите да следят съответните съобщения в медиите и инструкциите на властите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *