Стари снимки и фотоси разказват 95-годишната история на Читалището в Сатовча

Във връзка с 95-годишнината от създаването на Читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1926“ – с. Сатовча, читалищният библиотекар Анна Начева, започна свой личен проект под надслов „Читалището – моят светилник“. На личната си страница в социалната мрежа г-жа Начева вече започна да публикува лични фотоси и такива от читалищния архив, без някаква последователност във времето.

„И не, защото животът ми е неразривно свързан с читалището, а като скромна стъпка назад в историята му и като поглед в бъдещето! И като почит за всички, които са оставили следа…“ – споделя Анна Начева и приканва всеки, който има подобни стари снимки и документи да ги публикува, за да бъде макар и по този начин разказана историята на 95 – годишното читалище в Сатовча.

„Моят живот е неразривно свързан с Читалището, което е било един мой паралелен живот. Още от малка съм стъпила на читалищната сцена за първи път, така че самото Читалище е в сърцето ми още от малка“ – споделя г-жа Начева.

Снимките, които тя публикува са свързани с хора, които са посветили живота си на богатата читалищна дейност.

„По-възрастните ми разказват, че Читалището и било техен „втори дом“. Събирали са се тук без никакъв повод, да поговорят, да общуват, да попеят, да потанцуват, едно хоро да врътнат. Това е било едно уникално място за много хора, „втори дом“ в миналото“ – споделя още читалищният библиотекар в Сатовча.

Една от уникалните снимките в Архива на Читалището, които публикува г-жа Начева, е на хора от театралната трупа към Читалището, част от които /жените/ са качени на двуколка, малка каручка, а другите пеша пътуват, през февруари месец, от Сатовча към съседното село Слащен, за да изнесат представление.

„Личните ми архиви, също са свързани с много истории, които започнах да публикувам и да провокирам интерес. Майка ми, която е на 85 години, помни всичко още преди строенето на сградата на Читалището“ –  допълва Анна Начева и припомня част от богата история на на Читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1926“ – с. Сатовча.

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *