Станишев: Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите, целта им е да се спаси Нинова

БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите за кабинет. Такава оценка даде лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на преговорите за правителство, които се проведоха в последната седмица, пред Би Ти Ви. Бих искал да видя правителство преди Коледа и мисля, че това е желанието на всички българи.

Надявам се, че политиците, които преговарят, също разбират, че търпението на хората е на предела и затова сега няма да се провалят, коментира той. Няма универсална рецепта. Добре познавам преговарящите в Германия – социалдемократите и те не допуснаха в рамките на 3 месеца да има изтичания на информацията, секретарите информираха обществото. Виждам, че подходът на ПП е за прозрачни преговори и има логика в това. След толкова година задкулисни договорки, хората искат да видят политиката. Но повече засега това прилича на изложение на предизборните програми на партиите, каза той.

Според него това е само първи кръг от преговорите, защото трябва да се постигнат компромиси и да е ясно кой зад какво стои, а това досега не се е случило. Според мен тази партия е избрала този подход, за да не бъдат изнудвани от другите на закрити врати, продължи той.

Станишев подчерта обаче, че от снимките, които излезли на Петков и Василев пред БСП късно вечерта, не се създава добро впечатление. Реалността е, че ИТН, ДБ и БСП са загубили гласове и това ще създава проблеми не само по време на преговорите, а и след тях, допусна лидерът на ПЕС. Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите, подчерта той. Дори ако бихте ме попитали какво прави БСП там – целта е да се спаси Корнелия Нинова и нейният екип. Няма фрагментиране на БСП, а напускане на БСП от много избиратели – близо 600 хил. Имаме загуби и в ядрото, не е въпросът с какво влиза БСП, а с какво излиза от тези преговори, допълни Станишев.

Притеснен съм, защото не виждам ясен мандат – политически и управленски да е даден на ръководството, каза той. Според него темите, които защитава БСП в момента са: „не“ на джендъризма и Истанбулската конвенция, „не“ на бързото решаване на спора с РСМ и не на приватизация с ББР. Последното всъщност е консенсусно, но първите две показват, че ръководството на БСП изобщо няма намерение да промени линията, за която съм казвал, че не е линия на традиционната левица, коментира той. Питам къде са социалните червени линии – виждам, че господин Василев е казал, че хора които са трудоспособни не трябва да получават социални помощи. На това БСП трябва да възрази много ясно, категоричен е Станишев.

На въпрос има ли фаворит за лидер на левицата, Станишев каза: Това не е въпросът сега. БСП трябва на тези преговори да заяви ясна социална позиция, каза той. Според него Василев казал много по-конкретни неща, отколкото БСП, а червените допуснали Мика Зайкова от ИТН да ги апострофира заради предложенията им за социалните политики. Има и положителни неща, които се случват – възстановява се позитивното отношение на хората към коалициите. Това го има във всяка демокрация. Второ – важно е да има баланс и да не се получава политика в ръцете само на една партия. Затова е добре, когато министърът е от една партия, председателят на ресорната комисия в парламента, да е от друга, допусна Станишев.

През последните 10 г. много се деинституционализирахме като държава. Тази седмица се случи и още една трагедия, не толкова мащабна, колкото катастрофата на АМ „Струма“, но не по-малко важна. В световния ден на ООН за защита на жените от насилие беше убита поредна българска жена. 16-та за тази година, ако не се лъжа. Искам да призова политиците да не се крият зад Истанбулската конвенция като някакво плашило. Трябва да защитят българските жени и най-накрая да си свършат работата, като приемат промени в закона. Това е част от съвременната цивилизованост. Не можем да приемем тази действителност за нормална, категоричен е той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *