Станислав Тенев: Държавата е най-големият партньор на земеделците и стопаните в страната

Станислав Тенев е на 40 години. Роден е в град Кюстендил и живее в град Бобов дол. Основното  и средното си  образование получава  в миньорския град. Завършил е висше образование в ЮЗУ „Неофит Рилски”, специалност „История“. Бил е преподавател по История в Професионалната гимназия в Бобов дол. Работил е като експерт по европейска политика в Община Бобов дол. От 2015 година работи като главен експерт в Служба по земеделие, а от 2019 година става началник на Службата по земеделие в Бобов дол. Семеен, с дъщеря на 10 години. Цялото семейство живее, работи и учи в Бобов дол. Кандидат е за народен представител от листата на ГЕРБ – СДС.

  • Г-н Тенев, Вие сте експерт в сферата на земеделието. Смятате ли, че правителството на Бойко Борисов направи достатъчно за този отрасъл?
  • Аз мисля, че за всеки е видно, че земеделието се очерта като един от основните приоритети на нашата държава. Дори само пътувайки с автомобила си, човек може да забележи вече покрай колко много обработваеми земи преминава. Ние имаме прекрасен потенциал като регион в сферата на земеделието и той наистина се развива ежегодно. Разширяват се площи, обработват се нови земи, инвестира се в техника. Районът ни е известен с трайните насаждения, овощните градини и плодове, като между тях изтъква най-хубавата череша. Имаме много предимства пред останалите региони в страната и земеделието дава поминък на голям процент от населението на нашата област.
  • Какво се промени през годините в сектора?
  • Нещата се промениха и продължават да се променят в полза и в помощ на земеделците. Те получават ежегодно стимулиране чрез т. нар. субсидии. Това е допълнителна помощ , която е от огромно значение за отрасъла. Пари, с които се дава възможност за развитие на фермите, инфраструктурни подобрения, закупуването на нова техника и др. По този начин държавата успява да подпомогне земеделеца в неговата работа. Това са гарантирани средства при изпълнение на определени условия за засадени площи, култури и реален добив на продукция. Факт е, че броят на земеделските производители се увеличава  ежегодно. Чудесно е, че приоритет на правителството е да се инвестира в малките земеделци и стопани. Възможност за кандидатстване за директни плащания и субсидии имат хора, които притежават дори само 5 декара овощни насаждения. Всеки един, който има такава площ, може да кандидатства по различни схеми и мерки за получаване на средства, които не са в малък размер и са достатъчни, за да подпомогнат заетите в сектора. Отделно от това държавата е направила така, че земеделците да получат безплатно и препаратите за обработване на масивите. Чрез схеми и мерки страната ни подпомага и възстановява на земеделските стопани и акцизите, които те са платили за горива.

Заради Ковид кризата през миналата година държавата отпусна допълнителни мерки за финансиране на стопаните. В рамките на месеците август и септември всеки един земеделец успя да кандидатства за допълнителни плащания, с които да бъде подпомогнат,  заради загубите по време на пандемията. Знаете, че, за съжаление, затварянето на държавата съвпадна с кампанията по бране на плодовете, когато се наема много работна ръка. Наложи се фермерите сами да се справят с продукцията. Затрудненията, които изпитаха стопаните тогава бяха компенсирани с едни големи средства и помощ от държавата.

Отделно от това се изплатиха навреме всички пари, които заетите трябваше да получат по директните плащания. Бяха отпуснати немалко средства по мерките Ковид-1, 2 и 3. Само за Ковид-1 стопаните получиха над 93 милиона лева допълнително  подпомагане.  По мярката Ковид -2 бяха раздадени 5,5 милиона лева, които послужиха за изчистване на трудово-правните отношения между земеделците  и наетите от тях работници.

Не можем да забравим и това, което направи Министерство на земеделието в помощ на зеленчукопроизводителите. Събра на едно място всички браншовици и  представителите на големите магазини, като веригите бяха задължени да предлагат и продават големи количества българска продукция за прясна консумация. Постигнатото в този труден момент беше огромна помощ за земеделските стопани. Държава и правителството застанаха твърдо зад интересите на българския производител.

Към днешна дата, продължават и мерките с европейско финансиране, които дават възможност на земеделците да закупят чисто нова техника, трактори и машини, които да са им от полза за развитие на стопанствата. Предстоят още големи плащания и  изравнителните субсидии. Започва и кампанията за директни плащания за настоящата земеделска година и стопаните ще могат да кандидатстват отново за субсидии към службите по земеделие, да отворят своите заявления, да изчертаят площите, да ги регистрират и получат парите си. Можем спокойно да кажем, че в сферата на земеделието нещата се случват и вървят напред. Всеки един сектор – животновъдство, овощарство, производство и добив на зърно и жито има възможност да кандидатства по различни мерки и схеми, като  те са адаптирани спрямо техните нужди. Мисля, че посоката на правителството на ГЕРБ е правилна и тя трябва да продължи.

Имаме ли големи земеделски производители в района и  разполагат ли хората с достатъчно информация за средствата и мерките, по които могат да кандидатстват и да бъдат подкрепени в начинанията си?

– Да имаме земеделски производители, които са с големи площи обработваема земя и които инвестират сериозно в своя бизнес. При това доста съвестно и отговорно обработват, отглеждат и надграждат всеки ден  в своята дейност. В нашия район имаме и много добри животновъди със сериозен брой животни. Облагодетелствани сме от природата на планините Рила, Осогово и Руен, където има възможност за пашуване на животни във високопланинските пасища.

Иначе информация може да се получи от всяка една служба по земеделие, Държавен фонд земеделие – Разплащателна агенция, от самия Държавен фонд земеделие и от Националната служба по съвети в земеделието. Създадени са онлайн системи и платформи, които дават достатъчно информация за възможностите в сектора. Информираността е добра щом като имаме бенефициенти на  80 годишна възраст, които обработват малки семейни градини и получават средства за тях. Голяма част от собствениците искат да инвестират в собствени стопанства с овощни и зеленчукови градини, които да бъдат един допълнителен доход за семейството и тези случаи не са един и два. Много е хубаво да може да изпратиш един човек с усмивка и той да знае, че земята му днес има стойност.  Смятам, че всеки може да потвърди, че нещата в земеделието никога преди това правителство не са изглеждали  по този начин. Към днешна дата можем с ръка на сърцето да кажем, че държавата се превърна и е най-големия партньор на земеделците и стопаните в страната.

  • Вие лично, защо избрахте листата на ГЕРБ. Като кандидат за народен представител почувствахте ли вече подкрепа от хората?
  • Чувствам подкрепата на хората ежедневно, защото те ни познават като професионалисти и няма да се налага да ги убеждаваме. Ние сме доказали, че работим и ще продължим да работим и в бъдеще. В сферата на земеделието нашите политически опоненти са показали какво могат… Припомням само, че по времето на едно друго правителство ние бяхме вносители на зърно, а сега България е един от най-големите износители на Балканите. Днес, никой не говори за зърнена криза. Според мен, ГЕРБ е партията, която предложи напредък за цялото общество и има стойностна визия за развитие на отделните области, региони и цялата държава. За това и приех да застана зад тази кауза и да бъда част от отбора в предстоящите парламентарни избори.

вестник „Вяра“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *