Стана ясно колко българи искат да дадат вота си в чужбина

Стана ясно колко българи искат да дадат вота си в чужбина

87 821 българи, живеещи извън страната, са подали заявления за гласуване на предстоящия парламентарен вот на 4 април. Това показват данните на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ на 9 март, като имаше възможност това да бъде направено и писмено в дипломатическите ни мисии, така и електронно през интернет страницата на ЦИК. Самите заявления ще се ползват след това от ЦИК за определяне на местата за секциите зад граница.

Най-много заявления са подадени от наши сънародници в Турция – 20 890,

във Великобритания – 16 378, и в Германия – 13 627. Не малко са и регистрациите, направени от Испания – 7778, и от САЩ – 5056.

В съседните ни Северна Македония и Сърбия заявленията са съответно 328 и 172., а по-малко са в Румъния – 58. Активни са и българите в Молдова и Украйна, където заявленията са съответно 104 и 40.

Желаещи да гласуват има и в редица отдалечени и екзотични страни. Така например 78 души пък са подали заявление за вот в Сингапур, 72 са те в Израел, а 65 в далечна Бразилия. В Република Южна Африка желаят да упражнят своето право на вот 222-ма българи, а 188 са поискали да гласуват в Обединените арабски емирства.

8 души желаят да гласуват от Куба, а 7 от Панама, показват още данните. Под 10 са подадените заявления и в Черна гора – 9, Чехия – 5, и Естония – 4.

Един българин е изразил желанието си да гласува на 4 април в Непал.

Едно единствено заявление е подадено също в Афганистан и в Сирия. Трима души са се регистрирали за изборите в Узбекистан, толкова са и в Тунис. В Андора, Ботсуана и Казахстан пък заявление са подали по двама души.

Всеки българин зад граница може да гласува в най-удобната за него секция. Ако не е регистриран там, ще бъде дописан с списъка след като попълни декларация, че няма да гласува на друго място.Всъщност броят на секциите в чужбина, както и адресите им трябва да са ясни до 13 март. За да се създаде секция извън дипломатическо или консулско представителство в страна – членка на ЕС, са нужни 60 заявления. Според Изборния кодекс обаче в страни извън ЕС могат да бъдат разкрити до 35 секции. След Брекзит това ограничение важи и за Великобритания.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *