Сръбският премиер: До 12 години затвор за нарушилите наложената им самоизолация

Сръбският премиер: До 12 години затвор за нарушилите наложената им самоизолация

Страната е в извънредно положение заради коронавируса

Всеки, нарушил наложената му самоизолация може да получи до 12 години затвор. Това заяви премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, предаде БГНЕС.

Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник вечерта, че в цялата страна влиза в сила забрана за възрастните хора над 65 години да напускат домовете си, а за всички граждани се въвежда комендантски час от 20:00 ч. до 05:00 ч. Армията поема контрол над медицинските заведения, границите и центровете за временно задържане на мигранти. Сръбският президент нарече тези мерки „трудни и непопулярни, но необходими за спасяване на хората“.

Според Министерството на здравеопазването броят на случаите до вечерта на сряда в Сърбия е 89 души. Според ръководителя на правителството специален контрол на властите ще има за гражданите, завърнали се от чужбина. „Ако по време на контрола видим, че те нарушават самоизолацията, те ще бъдат насилствено изпратени в институции за карантиниране“, заяви премиерът на специална пресконференция.

За да се настанят такива граждани, Министерството на правосъдието предостави три съоръжения в различни части на страната.

Преди това Сърбия затвори границите за влизане на чужденци без регистрация в страната и задължи гражданите, които се връщат от чужбина, да се подложат на самоизолация у дома под заплахата от глоба. Правителството е фиксирало цените на продуктите за дезинфекция и поддържане на лична хигиена и защита.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *