Срокът на обявената извънредна епидемична обстановка се удължава до 30 ноември 2020 г.

Припомняме, че в средата на септември  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев поиска удължаване с 2 месеца на извънредната епидемична обстановка. Окончателното решение за удължаването на епидемичната обстановка до края на ноември беше взето днес на заседанието си Министерският съвет.

Като мотиви за решението от кабинета посочват, че пандемията от COVID-19 продължава да е тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Според данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията  към 19 септември 2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на COVID-19, а 952 724 души са починали от вируса. Болните в ЕС са близо 3 млн.

Към същата дата в България има 18 733 заболели и 753 починали от COVID-19.

В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина,  се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система.

Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и COVID-19,  допълват от МС.

Припомяме, че съгласно последните действащи заповеди на здрвания министър, всички хора са длъжни да имат поставена защитна маска за лицето, когато са в закрити обществени места, в т. ч. и в публичния транспорт, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Още действат и  изисквания за дистанция от 1,5 м. между хората.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *