Срещу $4400 – 20 000 доброволно се заразиха, за да тестват ваксина

Повече от 20 хиляди души се съгласиха да се заразят с вируси, подобни на COVID-19, като част от програмата на британския изследователски екип hVIVO за разработване на коронавирусна ваксина, пише The Wall Street Journal, цитиран от Канал 3.

За участие в експеримента доброволците ще получат 3500 паунда (4,4 хиляди долара). Участниците в програмата няма да бъдат заразени от COVID-19, поради липсата на лекарство срещу него, но ще бъдат използвани вируси от същото семейство. Изследователите се надяват това да помогне при разработването на ваксина срещу коронавирус.

За разлика от лекарствата, ваксините са предназначени за здрави хора, така че да могат да избегнат конкретно заболяване. За да тестват бързо ефективността на ваксините, експертите умишлено заразяват хората, участващи в експеримента. Доброволците ще бъдат държани под наблюдение, докато те вече не са заразни. Лекарството се счита за ефективно, ако хората, които са го инжектирали, не са се заразили.

Според Световната здравна организация (СЗО) в света се разработват около 20 ваксини срещу коронавирус, провеждат се първите клинични изпитвания. „Фактът, че осем седмици след началото на епидемията се дава на първите доброволци, работата наистина продължава с безпрецедентна скорост. Това никога не се е случвало досега“, казва Майкъл Райън, директор на спешната програма на СЗО.

СЗО призова за спазване на всички предпазни мерки, като отбелязва, че само лошата ваксина може да бъде по-опасна от „лошия вирус“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *