Средната пенсия в Македония бие нашата

Средната пенсия в Северна Македония в момента е 15 500 денара (250,7 евро), нараствайки през последните две години с 1746 денара (28,2 евро), заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Мила Царовска, цитирана от информационна агенция МИА.

324-те хиляди пенсионери в Северна Македония ще получат увеличение на пенсиите през януари от 722 денара (11,7 евро) в резултат на стабилизирането на пенсионната система през последните няколко години, обяви още вицепремиерът.

Увеличението се основава на нарастване на спестяванията в системата в размер на 3,7 млрд. денара (60 млн. евро), но и благодарение на нарастването на доходите на работещите и увеличението на заплатите, посочи Царовска.

Равнявайки се на около 490 лева, средната пенсия в Македония е с 19% по-висока от тази в България. Средната пенсия у нас ще достигне 412 лв. (211 евро) през 2020 г., нараствайки с 30 лв.

По думите на македонския вицепремиер увеличението на пенсиите не е популизъм преди избори, а резултат от позитивното развитие на реформата на пенсионната система.

Резултатите бяха видими още през юни миналата година, когато изборите бяха много далеч и когато решихме, че пенсионерите могат да получат увеличението, допълни Царовска.

На 12 април в Северна Македония ще се произведат предсрочни парламентарни избори.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *