Средиземноморската диета най-ефективна против стареене

Средиземноморската диета помага да се ограничи развитието на физическа слабост и намаляването на когнитивната функция в процеса на стареене.

До тези заключения стигна международна научна група, съобщава MedicalXpress.

Изследователите отбелязват, че с възрастта функционирането на различни системи на организма се влошава и се усилват възпалителните процеси. Средиземноморската диета има положителен ефект върху чревната микрофлора и намалява броя на бактериите, които причиняват сенилни промени.

Учените са провели експеримент с 612 доброволци на възраст от 65 до 79 години, живеещи във Франция, Италия, Холандия, Полша и Великобритания. В продължение на 12 месеца някои от тях са спазвали средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба и зехтин, но са ограничавали консумацията на месо. Другата група не е променяла начина си на хранене си през целия експеримент.

Оказало се, че първият тип хранене предотвратява загубата на бактериално разнообразие на чревната микрофлора, а също така увеличава броя на бактериите, свързани със “здравословното” стареене. Тези микроорганизми имат положителен ефект върху скоростта на ходене, работата на мозъка и намаляват производството на потенциално вредни химикали. На резултатите от проучването не са повлияли възрастта или теглото на пациентите.

Както е посочено в статията, при средиземноморска диета броят на бактериите, необходими за стабилна „чревна екосистема“, се увеличава. Това се дължи на факта, че в организма постъпва голямо количество фибри, витамини и минерали – мед, желязо, калий, манган, магнезий, витамини B6, B9, C.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *