Спряха автобусите до Рилския манастир

Спряха автобусите до Рилския манастир

Автобусите от град Рила до Рилския манастир, които от десетилетия се движат всеки ден, са спрени от  няколко дни. Причината е в тоталната липса на пътуващи до Светата обител. Повечето от служителите в манастира са в отпуск, а поклонници почти няма. Екипът на манастирския музей е в отпуск, а музеят е затворен.

Не работят и няколкото обекта до манастира – магазини, павилиони, фурната за мекици и хляб.  Само монасите служат по канона и вътрешния ред . Поклонниците са много малко – през почивните дни само три семейства пристигнали, за да влязат в храма и да разгледат манастира.

Предполага се, че те са от близките села и дестинации.  До въвеждането на извънредното положение и мерките срещу COVID-19 рилчани ползваха рейса, за да идат на служба в Светата обител. Сега обаче никой не ходи там. При това положение от общината спрели автобусите, каза говорителят на администрацията Марияна Костова.

Въпреки ниската посещаемост в Рилския манастир се прави подготовка за службите и посрещане на богомолци за Възкресение Христово. Възможно е да има достатъчно добро озвучаване на службата в храма, а богомолците да са отвън – на разпореденото разстояние от 2 метра един от друг, споделиха монаси.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *