Спрете се! Затварят големи магазини при струпване на хора при касите

Medium marjanblan 3nurjv l7 8 unsplash

Големите магазини ще бъдат затваряни при струпването на много хора на касите. „Искам категорично да заявя, че търговска дейност продължава да се извършва по досега установения ред, с изключение на тези, които са посочени в заповедта. Това са увеселителните и игралните зали, дискотеки и барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, сладкарници и големи търговски центрове като молове. В тях остават да функционират по нормалния си ред застрахователните и банкови гишета, офиси, а също така и аптеките и хранителните вериги“, обясни на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„При тези, които продължават да работят, и тези, които имат някакви ограничения, както при ресторантите и заведенията за бързо хранене, те могат да извършват своята дейност чрез доставка на адрес, но при строги санитарно-хигиенни условия. Те трябва да създадат и такава организация, че да няма струпване на хора в съответния магазин, за да не се получи предаване“, обясни още Ананиев.

Той обясни, че изискванията важат и за малцинствените групи. Тези места са наблюдавани от органите на реда.

„Ние не затваряме хотели по курортите. Въвеждаме ред да не се струпват хора. Даваме възможност собственикът да организира кетъринг по стаите и така да обслужва своите гости. Магазинчетата по курортите продължават да функционират, но е ангажимент на собственика да не се предизвика струпване. Обявих вече, че при такова, обектът ще бъде затварян“, обясни министър Ананиев. Според него рискът е преценен и даде пример с други държави, в които не взети превантивни мерки.

„Искам да ви уведомя, че точно поради тази причина, ние смекчихме изискванията от първата заповед и пуснахме в действия втората, която е с по-меки действия. Считаме, че това е балансът, при който икономиката ще работи, но в същото време ще защитим българските граждани. При всяка една промяна на ситуацията правителството има възможността да реагира. Ние можем да вземем по-строги мерки и обратното. Ако видим, че е отминал пикът, ние може да смекчим мерките. Считам обаче, че тези мерки са задължителни. С финансовия министър постоянно правим разчети“, обясни Ананиев.

Вече има случаи на телефонни измами

„По отношение на промените в Наказателния кодекс, от днес за неспаване на карантината се носи наказателна отговорност – до 5 години лишаване от свобода и глоба. Тези мерки са в сила от днес. Има такъв случай, на отклонил се от карантината. Той е намерен в друго населено място в нетрезво състояние. Имаме единични случаи за телефонни измами. За това обръщам внимание. Хората се лъжат за най-големите им страхове. Като пример ще дам – измамата е, че техен роднина е заболял от коронавирус и е необходима голяма сума пари“, заяви Младен Маринов.

„Зъболекарите осъществяват нормално работния си процес. Има пациенти, които са си записали часове, но не отиват. Това е решение на самите граждани, породени от техни страхове. Но зъболекарите продължават да си работят нормално, както и останалите лечебни заведения“, обясни Ананиев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *