Спират плановия прием и плановите операции

Спират плановия прием и плановите операции

Заради увеличаване на случаите на заразени с коронавирус в отделните области плановият прием и оперативните дейности в болници бяха преустановени в редица градове, включително и в столицата. По-рано през деня беше съобщено, че мярката важи за лечебните заведения за всички червени зони в страната.

От понеделник, 8 март, се прекратява плановият прием във всички болници в София. Това става ясно от заповед на директора на СРЗИ Данчо Пенчев.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, се казва в заповедтта.

 

Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията на София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град, се посочва още в заповедта.

От понеделник, 8 март, са забранени плановият прием и плановите операции в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Забраната е заради констатираното увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 за областта (над 200 на 100 хил. души) и с оглед предприемане на своевременни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

Разрешено е извършването само на спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, допълват от болницата.

Плановите операции и прием в лечебните заведения в област Бургас бяха спрени на 3 март. Мярката ще е в сила до 00:00 часа на 19 март. Това се налага заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в региона.

От събота спира плановият прием и плановата оперативна дейност в „МБАЛ-Шумен“ за седмица. Това реши Областният кризисен щаб в неприсъствено свое заседание.

Изключение се прави за дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

По време на провелия се днес Софийски оперативен щаб във връзка с пандемията директорът на Столичната РЗИ  Данчо Пенчев изнесе данни, че заболелите в София са над 440 на 100 хил. души.

В момента продължава поставянето на ваксини на записалите се в секционните избирателни комисии. То се извършва по списъци, подадени от районните администрации на Столична община и утвърдени и разпределени от Столичната РЗИ. Имунизациите ще продължат и в събота и неделя, като се поставят в „Пирогов“, Военномедицинска академия и Александровска болница.

Продължават засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти, вериги за хранителни стоки, магазини, заведения и ресторанти, както и в градския транспорт. По данни на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев през изминалата седмица полицията е извършила 366 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, при които са съставени 43 акта за установени нарушения, 113 полицейски разпореждания и 307 предупредителни протокола.

Екипите на Столичен инспекторат са направили над 900 проверки на търговски обекти през последните два дни, от които 68 вериги за хранителни стоки, като са съставени 5 акта за установени нарушения.

Продължава извършването на дезинфекции на спирките на градския транспорт, както и в превозните средства.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *