Спешно оборудват второ инфекциозно отделение в Благоевград

Една от сградите на тубдиспансера да се преоборудва в инфекциозно отделение. Това е обсъдено на среща между кмета на община Благоевград – Румен Томов, и директорите на болничните заведения в града.

Вчера екипи на общинска фирма „Биострой“, която е ангажирана с почистването на община Благоевград, започна дезинфекция на главните пътни артерии и пред входовете на лечебните заведения, като част от мерките за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

Четири автомобила дезинфекцират улиците, по които се движи градския транспорт, пише кмета.бг. На територията на централна градска част, която е пешеходна зона, дезинфекцията се извършва от два автомобила. Автобусните спирки също са включени в графика, както и кварталите.

Разписанието на някои автобусни линии се променя. Автобуси по лините 1 и 3 ще се движат през 60 минути, а по линия 2 – през 15 минути. Срокът за подаване на декларации за прием в детски градини се удължава с един месец. „Ще помолим всяка банкова институция да дизенфекцира банкоматите си”, каза още Румен Томов. Той предупреди директорите на общински предприятия да не чакат кметът да им купи маски и дизенфектанти, а те да предприемат съответните действия. 4000 маски вече са поръчани от Общината, 2000 са от благоевградска фирма, 2000 са от фирма в Русе. Ще бъдат раздадени на социално слаби хора.

Няма да се дължи тротоарно право и наем от тези търговци, които не работят заради ограничителните заповеди. Това ще важи за периода, в който обектите ще останат затворени.

Телефонна линия ще бъде отворена за сигнали, но гражданите трябва да проявят отговорност и да не се обаждат без нужда. Ще бъде открита сметка в Общинска банка, за да може граждани и фирми, хора в чужбина, които са от Благоевград, да помагат финансово, за да може по-адекватно да се решават проблемите в извънредното положение.

От БЧК-Благоевград са уверили, че складовете им са пълни с храна за снабдяване на населението. „Нека не се поддаваме на психоза, да сме разумни. Да се съобразяваме с изискванията. Най-важно е да предпазим хората“, призова кметът Румен Томов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *