Спасете се от „лепкавата“ кръв в горещините, много е опасна

Спасете се от „лепкавата“ кръв в горещините, много е опасна

Специалистите са убедени, че има начини да се предотврати съсирването на кръвта в нетърпимите горещини под палещото слънце.

Въздействието на силните горещини може да предизвика изтощение и топлинен удар. „Това тежко състояние възниква при повишаване температурата на тялото до 40 градуса и повече“, обясняват специалисти.

Това е едно от най-разпространените усложнения, за които се съобщава в горещото време. То е смъртноопасно, защото уврежда сърцето. При липса на лечение това състояние може да нанесе сериозна вреда на мозъка, сърцето, бъбреците и мускулите, което води до летален изход в 10 до 50% от случаите.

Другото състояние, свързано с това усложнение, е увреждане на системата на съсирваемост на кръвта, което може да се предотврати с хидратация.

„Топлината може да предизвика силно обезводняване и остро нарушение на мозъчното кръвообращение, а също така да допринесе за образуването на тромби“, добавят доктори.

Признаците на обезводняване включват главозамайване и предприпадъчно състояние, чувство за умора и сухота в устата, устните и очите. Когато това доведе до топлинен удар, състоянието предизвиква оток на долните крайници, изпотяване по шията, конвулсии и гърчове, главоболие, раздразнителност, вялост и слабост.

Когато температурата на тялото ви е все по-висока и по-висока, вашата система започва да навлиза в порочен кръг. Получавате сърдечна и мозъчна недостатъчност, и не ви достигат течности. Ако не пиете вода, кръвта ви става лепкава, а ако е такава образува съсиреци.

Начинът да се предотврати това опасно повишаване на температурата на тялото е да си вземате душ няколко пъти през деня и да пиете много вода“, съветват специалисти, пише zdrave.to.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.