Софийска фирма е единствената поканена да укрепва свлачището в новото сметище край с. Бучино

Само една столична фирма е поканена да депозира оферта в община Блаогевград за укрепване на свлачището, което в началото на февруари се активира в района на новото сметище край с. Бучино. Процедурата е пряко договаряне с мотива, че ситуацията налага неотложно възлагане на поръчката, за да се запази нормалното функциониране на депото за битови отпадъци, здравето и животът на хората, които работят в района, и да се предотврати екологична катастрофа.

Правителството осигури финансиране на строителните дейности, като отпусна на общината 1,7 млн.

Покана да изгради укрепителното съоръжение община Благоевград е изпратила до столичното дружество „Балканика енерджи“ АД с управител Аглика Павлова Георгиева. Заложената сума, която не бива да се надвишава, е 1 667 219 лв. с ДДС, пише в. „Струма“.

Припомняме, че на 11 януари след обилните валежи около 100 куб.м земя и скална маса се свлече върху метална конструкция до компостиращата инсталация, която в момента се изгражда. Още на следващия ден на място бе направена проверка и е съставен констативен протокол с препоръка за незабавни действия за укрепване на активиралото се свлачище, преди то да нанесе още по-големи щети.

В техническата си експертиза, изготвена след оглед на място, доц. д-р инж. Кирил Ангелов посочва, че предстоящото снеготопене и пролетните валежи силно ще повлияят върху устойчивостта на откосите. Повишеното ниво на подземните пукнатинни води ще доведе до формирането на силен хидростатичен или хидродинамичен натиск, който ще бъде фатален за граничното равновесие на свлачищата и срутищата и те ще преминат в активно състояние. Някои срутища над сградите могат да се активизират и сега при минусови температури, защото замръзналата вода в пукнатините има силна клиновидна сила, която може да обруши големи блокове. Въпросният участък е изключително опасен, тъй като в момента са оформени хлъзгателни повърхнини на обрушване високо над вече построените сгради, които са съвсем близо до основата на стръмния откос. Доц. Ангелов е препоръчал незабавно да се проектира и изгради укрепително съоръжение.

Преди две седмици общински съветници също направиха проверка на място и повдигнаха въпроса за отговорността за възникналото срутище. Те изискаха от общината пълната документация на направените геоложки проучвания, инженеринг и проектиране на депото, което до момента е погълнало над 55 млн. лв., и искат да се потърси отговорност от виновния. При проверката си съветниците бяха изненадани и от бързината, с която се пълнят с боклуци клетките в депото, и настояха за проверка дали фирмата, на която общината плаща за сепариране на боклука, наистина го прави, или само прибира парите, без да разделя отпадъците.

Следващата седмица ще стане ясно и каква оферта ще представи „Балканика енерджи“ АД за укрепване на свлачището

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *