Собственикът на италианския цех в Дупница изнася машините

Собственикът на италианския цех в Дупница изнася машините

Собственикът на италианския цех за обувки в Дупница Клаудио Мароки е предприел акция по изкарване на машините от цеха, докато работничките са в неплатен отпуск. Читатели на в. “Струма” алармират: “Елате и снимайте. Мароки изнася машини от цеха и ги товари в ТИР. Бяга,за да не плати на шивачките, на които дължи по две заплати. Изнася си оборудването от Дупница”.

Репортер отиде на място и видя, че под ръководството на дясната ръка на Кл. Мароки – Луиджи Каприоти, наистина се изнасят машини от цеха и се товарят на ТИР. Един от товарачите заяви, че шевните машини ще се закарат за рециклиране, но не уточни къде. Клаудио Мароки има обувен цех и в Гоце Делчев.

Шивачки припомниха, че преди време пак по такъв начин през почивните дни са изкарвани машини от цеха. Тогава последвали драстични съкращения на работници във фирмата.

100-тината шивачки бяха пуснати в неплатен отпуск, след като управителката им поставила ултиматум – излизат в неплатен отпуск за неопределено време, или отиват на борсата. От 60 шивачки, присъствали на събранието, на което им били поставени условията, 44 се съгласили и сами подали молби за неплатен отпуск, останалите 14 потърсиха помощ от синдикатите.

Преди около месец шивачките стачкуваха на работните си места, като отказаха да седнат зад машините и да започнат работа. Те искаха да им бъде изплатена заплатата за март и ваучерите за храна. Те не са получили и априлската заплата, и ваучерите за храна. Така Клаудио Мароки дължи вече по две заплати на шивачките, общо по около 1500 лв., плюс ваучери за храна за март и април.

Случващото се в момента в цеха на Кл. Мароки повтаря сценария отпреди близо 3 г., когато Л. Каприоти обеща на 200-те шивачки, че ще им плати две заработени заплати, но се изнесе в Пловдив, където откри нова фирма. След около половин година Л. Каприоти се върна в Дупница като началник в цеха на Кл. Мароки.

Тогавашният омбудсман Мая Манолова на няколко пъти дойде в Дупница, придружена от двама пиари, които я снимаха с шивачките, и обеща, че ще сигнализира Главната прокуратура, Инспекцията по труда и още куп организации за беззаконията, извършени от Л. Каприоти. Не последваха обаче никакви санкции срещу нарушителите.

Сега шивачките в Дупница отново са застрашени да останат без работа и без заработените 2 заплати…

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *