Сняг в Европа и през март, -20 градуса в Гърция

Сняг в Европа и през март, -20 градуса в Гърция

Лошото време, обхванало Западна и Южна Европа, може да остане активно през ранната пролет. Очаква се бури да вършеят от Франция през Италия в посока към Балканите, особено през месец март. Това твърди метеорологичната служба AccuWeather в прогнозата си за предстоящия сезон. След един от най-снежните зимни сезони за последните пет години в Северозападна и Централна Европа много европейци очакват с нетърпение пролетта, но тази година тя ще закъснее, пише AccuWeather. Не са изключени снеговалежи в цяла Европа и през март.

Най-обилният снеговалеж в Гърция от 12 години насам предизвика прекъсвания в електрозахранването, обърка транспорта и блокира хора в домовете им, съобщи Ройтерс. Студен фронт обхвана Гърция още в събота и понижи температурите до минус 20 градуса в северната част.

Необичайно обилен снеговалеж покри Атина, а властите предупредиха гражданите да не напускат домовете си вчера сутринта, съобщи АП. Здравните власти отложиха всички ваксинации срещу коронавируса в по-широкия регион на Атина – Атика, заради лошото време.

Една линия на атинското метро бе спряна, а повечето автобуси бяха изтеглени от улиците на Атина от съображения за сигурност. Снегорини и камиони със сол чистят улиците в центъра. Снегът е много рядък в гръцката столица, особено толкова обилен снеговалеж. В някои части на Атина спря токът заради пострадали електропроводи. В цялата Гърция заради снега са затворени десетки регионални пътища. В Северна Гърция температурите паднаха до минус 20 градуса в Козани, а на островите задухаха северни ветрове, достигащи скорост до 118 км/ч, предаде АП.

До края на пролетта бурите ще утихнат, но до май ще причинят щети в Южна Европа, твърди синоптикът Тайлър Ройс от AccuWeather. В региона се очакват обилни валежи от дъжд. Насочилите се към Средиземно море бури ще бъдат придружени от проливни дъждове и гръмотевици в цяла Италия и по западното крайбрежие на Балканския полуостров. Това може да увеличи риска от наводнение до началото на пролетта. Към края на април до май също се очакват бури. В Източна Европа през пролетта ще има по-топли дни, сочат прогнозите. В този регион може да има и студени вълни, които да траят по няколко дни, преди да се върне топлото време.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *