Снежен блекаут в Гърция, не пътувайте

Снежен блекаут в Гърция, не пътувайте

Студената инвазия, със сняг, бурни ветрове и осезаемо понижение на температурите, обхвана Северна Гърция. В планините, както и на по-ниска надморска височина вали сняг като от полицията препоръчват на шофьорите, да не се движат в районите, засегнати от силните метеорологични явления.

Затворени за движение са централни магистрали в Северна Гърция заради обилния снеговалеж. Главната полицейска дирекция на Солун издаде съобщение, чрез което информира, че от 20:30 часа в събота (20/1) движението на камиони над 3,5 тона е временно забранено по цялата пътна мрежа на регионално звено Солун (префектура Солун) и автомагистрала Егнатия до отминаването на интензивните атмосферни явления. Водачите на всички видове автомобили трябва да пътуват снабдени с вериги.

В районите на Гревена, Козани, Кастория и Флорина движението се извършва само с вериги против хлъзгане или със специални гуми, докато на места от 20.15 часа в събота (20-01-2024) цялото движение е забранено на камиони с бруто тегло над 3,5 тона.

Изключени от тези правила за движение има за аварийни превозни средства, автомобили на пътна помощ, превозните средства, които превозват сол, снегорини.

Съобщения от телефона на гражданска защита 112 са изпратени, до гражданите в засегнатите от снега региони, предупреждавайки да избягват пътувания.

Припомняме, че до април в Гърция е задължително всички категории автомобили да са оборудвани с вериги. Глобата е 80 евро. От забраната за движение без вериги са освободени превозните средства, които са оборудвани със специални гуми за сняг, обозначени с „алпийски“ символ и знак M+S. Прогнозата за лошо време и снеговалежи активизира полицейските проверки за вериги.

Снеговалежът сутрешните часове на неделя (21-01-24) ще обхване високите части на Пелопонес, Евия и Крит, ще спре в Тракия и от обяд в Македония и Епир. В понеделник (22-01-24) в планините Стерея, Евия, Пелопонес и Крит ще има слаби снеговалежи, които постепенно ще спрат от обяд.

От обедните часове на понеделник (22-01-24) бурните ветрове ще бъдат ограничени до 8 бофорта, първоначално на север, а от вечерните часове и в останалата част на Егейско море. От сутрешните часове на вторник (23-01-24) се очаква отслабване на вятъра.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *