Снежана Стефанова: Дошло е крайно време за положителни промени

Великотърновската учителка по химия и биология Снежана Стефанова е на девета позиция в силната листа на ПП „Републиканци за България“, която е с номер 21 в изборната бюлетина.

Педагогът с 18-годишен опит, е част от учителския колектив на ОУ „П. Р. Славейков“ в старата столица. Наред с образованието си по химия и биология, Снежана Стефанова е и магистър по стопанско управление, с професионална квалификация „мениджър“. Тя е и носител на впечатляващ брой международни дипломи и грамоти, сред които редица отличия за принос в развитието на международната училищна мрежа SPARE. Редовно участва във форуми, свързани с интерактивните методи на обучение и проблемите в българското образование. Не престава да надгражда своите компетентности, като с разработените си педагогически трудове, тази година предстои да придобие най-високата квалификационна учителска степен.

Прекрасни спомени и топли отношения с бившите си възпитаници, учителката пази и от времето, когато е била старши учител по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, а също география и икономика, във великотърновската Хуманитарна гимназия. „С мои минали випуски от Хуманитарна гимназия, често сме провеждали доброволчески акции по почистване на бреговете около р. Янтра“, разказва Стефанова.

В професионалната си биография педагогът има и позиции, различни от учителската – за известно време г-жа Стефанова е била химик-аналитик във фармацевтична компания.

Логично за един биолог и химик, околната среда и нейното опазване, както и екологичното земеделие, са теми, от които Стефанова се интересува и разбира. Чистата храна е едно от най-важните неща за качеството на човешкия живот, затова Снежана Стефанова ратува за обработка на почвите с естествени торове и препарати. Нейни приоритети са опазването на околната среда и формиране на екологични умения още от ранна детска възраст. В управленската програма на ПП „Републиканци за България“ са застъпени именно такива мерки по темите за екологията и селското стопанство.

Разбирането на експертите в партията, че отпадъците могат да бъдат ресурс, а не боклук и че е огромна нуждата от ранно екологично образование, са в пълен унисон с убежденията на педагога. Наред с това, сред мерките, предвиждани от Републиканци за България, е разписано въвеждането на щадящи природата практики в земеделското производство, приоритетно подпомагане на малките семейни стопанства, повече български храни на пазара и др.

Снежана Стефанова има и личен поглед върху проблемите на земеделските стопани, тъй като нейният брат е производител на плодове и зеленчуци. Стопанствата му се намират в полскотръмбешките села Климентово и Обединение, където той редовно подпомага със собствена продукция семейства в неравностойно положение. Стефанова не крие, че е горда с брат си, както и със своите родители – честни и трудолюбиви хора. Бедността, която се шири в някои части на страната обаче, наред с обезлюдяването, са големи болки за нея.

Те са и част от мотивацията на Снежана Стефанова да се присъедини към Републиканци за България, тъй като е убедена, че е дошло крайно време за положителни промени. „Виждам реално изпълними поставени цели, хора с нов начин на мислене, които не са обременени“, споделя учителката. Със своя професионален опит в образованието, тя може да бъде полезна и в тази сфера. „Нужни са гъвкави образователни програми, които да доведат до формиране на функционална грамотност при учениците“, изтъква г-жа Стефанова и със съжаление коментира, че в момента такива липсват.

Да е свидетел на успехи – това е нещо, което прави г-жа Стефанова истински щастлива. Независимо дали са успехите на български учени, спортисти, дори политици или става дума за нейни приятели, ученици, познати – успехът истински я зарежда. Гордее се с постиженията на своите ученици, много от които са успешни в сферата на медицината, правните науки и др. „Искам хората около мен да са здрави, да постигат това, за което полагат усилия, семействата да са сплотени и подкрепящи“. Това си пожелава лъчезарната учителка. А също и успех на листата с номер 21 – за държава с правила!

Листата на ПП „Републиканци за България“ е под номер 21 в изборната бюлетина, а Снежана Стефанова може да бъде подкрепена преференциално с номер 109.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *