Снегът на Рила капан за туристи

50-60 см е снежната покривка в района на Седемте рилски езера. Изключително опасно е за ходене, тъй като останалият сняг отпреди това е заледен и при стъпване има опасност от падане и травми. Това предупреди пред „Телеграф“ планинският спасител от ПСС – Дупница към БЧК, Божидар Джокин. По неговите думи в този момент не се препоръчва на туристите да се качват в планината и заради гъстите мъгли, тъй като опасността от изгубване е голяма.

„Нека да изчакат туристите да падне втори сняг, да слегне и тогава да се насочат към планината. За щастие сега няма опасност от лавини, но все пак в планината човек винаги трябва да има едно наум“, обясни още Джокин. Към този момент потокът от туристи все още не е голям, но с пускането на лифта ситуацията ще се промени.

Началото на зимния сезон започна, но очакванията на планинските спасители са бумът на туристите да бъде след Нова година с натрупването на още снежна покривка и подходящи условия за ски. „Именно от този момент ще започнем да даваме и всекидневни дежурства от хижа „Рилски езера“. Надяваме се дотогава да сме оборудвали и така дългоочакваната база за ПСС – Дупница“, която е вече построена, но не е оборудвана, обясни планинският спасител от Дупница. В момента се очаква приемателна комисия, за да се издаде Акт 16 и след това да бъде преотдадена частта, предвидена за ПСС. Оборудването ще бъде със средства от БЧК, но вече и спонсори са проявили интерес да помогнат на планинските спасители. Все още отрядът на ПСС е в Дупница, когато обаче започне активният ски сезон, планинските спасители ще започнат всекидневни дежурства в района на Седемте рилски езера.

„Ние сме двама щатни спасители. Ще дежурим от понеделник до петък, а през почивните дни наряди ще дават колегите доброволци. Ако сега се наложи да спасим човек, събираме се от Дупница и тръгваме. Това обаче през годините губеше много време – поне 2-3 часа. Сега с пускането на новата база за нас това време ще бъде съкратено и няма да се налага да пътуваме оттук. А както знаете, времето за спасяването на човешки живот е основният фактор“, обясни Божидар Джокин.

В момента планинските спасители към ПСС – Дупница, са 20, но едва двама от тях са щатни. Останалите изцяло на доброволни начела спасяват загубили се туристи в планината. 6-има са стажантите, като двама от тях са завършили първия цикъл от курсове. Възрастта е доста висока и се нуждаем от подмладяване. Този процес ще продължи през следващите две години. За съжаление обаче има малко желаещи млади хора, които искат да станат планински спасители, отбелязват от ПСС.

Стара планина с най-много акции

По данни на БЧК според броя акции във високата планина на първо място е Стара планина – с 40 акции, 36 са в Рила, в Пирин – 34, Витоша – 26, Осогово, Беласица и Родопите са с по две акции и една е на Славянка. От началото на зимния сезон ПСС – Дупница, не е имала спасителни акции, последната е била през септември. От началото на годината обаче ангелите от планината са успели да спасят 14 души, като 11 от акциите са били през лятото. За радост през годината не е имало смъртни случаи. Тепърва обаче планинските спасители очакват туристите да им създадат още повече работа, тъй като въпреки множеството апели от тяхна страна все още липсва култура сред туристите.

„Ние даваме препоръки, но за съжаление никой не ги спазва. Многократно сме казвали, че туристите трябва да посещават планината подготвени – да проучат маршрута, по който поемат. Да видят прогнозата за времето, защото в планината то се променя много бързо, да си разпределят така времето, че последната им дестинация да е в светлата част на деня, да си вземат резервни топли дрехи, задължително е да бъдат и със заредени батерии на телефоните. От изключителна важност е туристите да си правят планински застраховки“, посъветва планинският спасител от Дупница.

Катерят по бански и халати

Масово туристи през изминалия зимен сезон се качвали на Рилските езера по летни маратонки и с голи глезени. „На слизане от лифта повечето бяха посинели и премръзнали. Ние сме ги питали многократно, знаете ли къде идвате, а отговорът е бил – ние само на кафенце до хижата. Движението на лифта обаче от долната до горната станция е около 25 минути, а през това време те премръзват и се налага бързо затопляне“, разказва Джокин. Като куриозен той описва случай от края на август тази година. Тогава планинският спасител вижда пред хижа „Рилски езера“ семейство руснаци – мъж, жена и дете.

„Те бяха само по халати, а времето беше много студено, около 10 градуса, да не говорим, че валеше дъжд. Както са си били в басейна на един от хотелите в Паничище, са решили да тръгнат към хижата. Явно са мислили, че отиват на кафе. Наложи се да им запалим камината, да им даваме одеяла, за да се стоплят. Бих описал ситуацията като истински шок за нас, да не говорим, че е недопустимо на 2100 метра да се качат по бански и халати“, разказа още Джокин.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *