Смъртоносна бактерия разболя 1000 в Япония

Смъртоносната бактерия, която причинява синдром на стрептококов токсичен шок (STSS), се разпространява бързо в Япония и столицата Токио се превърна в епицентър на разпространяването й. Според последните данни Япония е регистрирала 977 случая тази година, надминавайки предишния рекорд от 941 инфекции през 2023 г.
Бактериите Streptococcus от група А се разпространяват бързо и могат да причинят широк спектър от заболявания от тонзилит до тежки инвазивни инфекции. Според експерти подобно увеличение може да е свързано с облекчаването на мерките за социално дистанциране след пандемията от COVID-19, пише хърватското издание „Večernji.hr“.

В екстремни ситуации бактерията стрептокок от група А може да стане инвазивна, прониквайки дълбоко в меките тъкани и мускулите чрез порязвания и рани. След това това явление води до некротизиращ фасциит. Симптомите на тази разяждаща плътта болест включват треска или мускулни болки и ниско кръвно налягане, а органна недостатъчност и септичен шок могат да последват в рамките на 48 часа. Резултатът може да бъде фатален, ако пациентът не получи бързо антибиотично лечение.

Медицинските експерти призовават хората да мият ръцете си и старателно да почистват раните си, ако имат такива, за да ограничат разпространението на болестта. /trud.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *