Смъртен случай в Пловдив, проверяват има ли връзка с ваксинация

„Искам да дадем малко повече информация относно решението за спиране на ваксината на AstraZeneca. Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а именно фатален изход за жена на 57 години. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа”, обяви проф. Костадин Ангелов.

„Жената се е прибрала без никакви оплаквания. Вечерта получава остър задух, потърсен е екип на ЦСМП – Пловдив. Колегите са на място своевременно и установяват смъртта”, разясни още здравният министър.

Проф. Ангелов уточни, че процесът по ваксинация с препарата на AstraZeneca е спрян превантивно.

„За да можем да сме сигурни, че след седем дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с AstraZeneca”, заяви той.

 

 

Проф. Ангелов уточни, че починалата жена е с наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г.

„Категорично няма образуване на тромби”, поясни още Ангелов.

„Пряка причинно-следствена връзка между ваксинация и настъпил нещастен инцидент, към момента не може да се отхвърли или приеме категорично” , посочи доц. Павел Тимонов.

Той допълни, че работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни проблеми, които жената е имала от 2005 г.

Починалата се е записала за ваксината през своя личен лекар. След това е насочена към кардиолог, който счита, че няма проблем да се извърши имунизацията.

Проф. Ангелов призова хората, които са ваксинирани, да бъдат спокойни. „Нека тези, които са записани в системата, да имат търпение. Дали сме указания на Информационно обслужване какво да направят”, добави той.

От изявлението стана ясно, че ще се обсъди временното спиране на електронния регистър за записване за ваксинация.

По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

nova.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *