Сметките са проблем за всеки четвърти българин над 65 г.

Сметките са проблем за всеки четвърти българин над 65 г.

Близо 27% от българите на възраст над 65 години имат проблеми с плащането на битовите сметки, показват данните на Евростат. Приема се, че разходите за дома са твърде високи, ако са над 40% от доходите на човек. Като тук влизат не само сметките за ток, вода, парно или въглища, а и данъците и парите за ремонти. Общо за ЕС делът на възрастните, чиито разходи за дома са над 40% от доходите им, е 9,6%.

България е на първо място в ЕС по дял на хората, които живеят в тежки материални лишения, т. е. не могат да си позволят поне четири от общо девет основни стоки и услуги като например през ден да ядат месо, да посрещнат неочакван разход и да отидат поне една седмица през годината на почивка. У нас 19,9% от хората живеят в тежки материални лишения, при 5,7% общо за ЕС. В България разликата между живота на младите и възрастните е най-голяма – 29,1% от българите над 65 г. живеят в тежки материални лишения.

Доходите на възрастните хора в България са най-ниските в ЕС. Дори като се вземе предвид разликата в цените, покупателната способност на доходите на възрастните у нас е по-малко от половината от възможностите за пазаруване на жителите в повечето страни от ЕС.

Българите са най-малко удовлетворени от живота си в сравнение с останалите жители на ЕС. У нас средната оценка, която хората дават за живота си, е 5,4 по десетобалната система, а средното ниво за ЕС е 7,3. Най-добре се чувстват хората в Дания (с оценка 8,1) и Ирландия (8). По-възрастните в повечето страни дават по-ниска оценка за удовлетвореността от живота си спрямо по-младите. У нас обаче разликата е най-голяма, като българите на възраст 65-75 г. дават оценка 4,8 за живота си, а тези над 75 г. – 4,1.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *