След редица нарушения: БАБХ затвори заведение в София

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заличава регистрацията на заведение за обществено хранене в София, неколкократно затваряно за отстраняване на констатирани несъответствия със законодателството в областта на храните, съобщиха от агенцията.

Вчера инспектори на Агенцията по храните за пореден път констатират нарушения в обекта на търговския площад на входа на София от АМ „Хемус“.

Установени са лоша текуща хигиена, липса на етикетировка и проследимост на суровините за приготвяне на готови ястия, приготвяне на заготовки в съседен обект, без регистрация по Закона за храните (ЗХ).

Незабавно е спряна дейността на двата обекта, управлявани от един и същи бизнес оператор. Насочени за унищожаване са над 200 кг храни, се посочва в съобщението на БАБХ.

В предходните инспекции, извършвани от контролния орган по редовен официален контрол и по сигнал, са констатирани несъответствия, налагани са финансови санкции на собственика, заведението е затваряно временно до отстраняване на несъответствията и пускано в експлоатация след проверка от контролните органи.

Заради установените системни нарушения в работния процес на заведението Агенцията прилага най-тежката мярка – заличаване на регистрацията на обекта и съставяне на актове с максимални размери, съгласно законодателството, между 2 000 и 6 000 лв. всеки, информират от БАБХ.

Случаят ще бъде предаден на разследващите органи и Прокуратурата.

БАБХ напомня, че гражданите могат да сигнализират при съмнение за нередности в обектите за търговия с храни през онлайн формата на сайта на контролния орган или на горещия телефон – 0700 122 99, посочват от агенцията.

darik.news
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *