След писмо от България: ЕК не смята да преразглежда разпределението на ваксините

Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу КОВИД-19, след като по-рано шест страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо, предаде Ройтерс.

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден.

В отговор ЕК каза, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни. Разпределението зависи от правителствата на страните членки, увери тя в изявление.

ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-те, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки.

Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите членки, подчерта Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод.

Комисията е критикувана за бавното темпо на ваксинацията в ЕС, въпреки че правителствата на страните от съюза играят главна роля при купуването на ваксините и изготвянето на ваксинационните планове, отбелязва Ройтерс.

Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави, че са договорили задкулисно повече ваксини, отколкото биха получили пропорционално на числеността на населението си, и това е довело до несправедливо разпределяне на ваксините между 27-те.

Според опозицията в Австрия обаче Курц се опитва да отклони вниманието от бавния напредък на ваксинационната кампания в страната.

Писмото, което призовава за „европейско решение“, е било изпратено до председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *