След контакт със заразен с коронавирус – какви са стъпките?

След контакт със заразен с коронавирус – какви са стъпките?

Рекорд след рекорд – заразените с коронавирус в страната ни нарастват през последните седмици, а здравната ни система започва да се задъхва. Ако до преди месеци само бяхме чували, че някъде в България има заразени, то днес почти всеки познава хора, които са болни или са били заразени.

Температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема, главоболие, болки в гърдите, крайниците или гърлото, затруднено дишане – това са симптомите, които говорят за евентуална зараза с коронавирус, припомни директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов. Повечето от тях обаче не могат да бъдат сигурен знак за заболяване от COVID-19, тъй като се проявяват и при грип или най-обикновена настинка.
„Ако имат тези симптоми, хората трябва незабавно да търсят лекарска помощ по телефон. Личният лекар съответно ще ги насочи към преглед и лечение. Колкото по-рано се хване това заболяване, толкова по-лесно минава то и се ограничава разпространението му. Аз съветвам хората със симптоми да не се струпват пред кабинетите на личните лекари, а да проведат консултация с тях по телефона. Ако имат леки симпроми, могат да изчакат ден-два вкъщи, за да видят как ще се развие ситуацията. При тежки симптоми позвънете на телефон 112. Колегите разполагат с бързи тестове, които за 10 минути потвърждават или отхвърлят диагноза“, каза още д-р Калоянов. По думите му можем да се доверим на тези тестове, а времето за реакция е много важно, за да се отделят болните и да се карантинират.
РЗИ-Благоевград продължава да издава направления за безплатен PCR-тест на хора със симптоми или контактни лица, след издадена бележка от личния лекар. Това се случва всеки ден от 9 до 10.30 часа. „Вече нямаме лимит от само 30 направления на ден, а давността им е един месец. С това направление могат да отидат във всяка една лаборатория в страната“, каза още директорът на РЗИ-Благоевград, който изрази надежда тези направления скоро да се издават онлайн, за да се избегнат струпвания пред институциите.
Д-р Калоянов уточни, че всеки работещ човек със симптоми или контактен със заразен с коронавирус и карантиниран има право на болничен.
„Трябва да се обадят по телефона на личния лекар. Аз мисля, че колегите реагират бързо. Призоваваме ги да си вдигат телефона и да бъдат в непрекъсната връзка с нас. Трябва да хоспитализираме само тежките случаи, а леките да се лекуват вкъщи. Ситуацията със свободните места е сложна. Непрекъснато се разполагат нови легла“, каза още д-р Калоянов и допълни, че днес още 20 допълнителни легла ще бъдат осигурени на територията на бившото Очно и Ушно отделение в Благоевград.
„Проблемът не е с мебелите, а с липсата на медицински кадри. Те работят по 24 часа от месеци, има и много болни колеги. Трябва да се вземат някакви мерки и да се привлече допълнителен персонал, който да обгрижва болните. Ние също получаваме сигнали, че болници отказват да приемат заразени“, каза още д-р Калоянов и допълни, че контактно лице, което е безсимптомно, не е задължително да се подложи на PCR тест, но е задължително да се карантина за 10 дни. Началото на карантината се брои от последния ден, в който лицето е било контактно със заразен.
По думите му РЗИ вече не осъществява контрол за това дали карантинираните хора спазват предписанията.

„Това е работа на полицията“, допълни той.

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *