След дълга сага: Ще има машини за спасяване на закъсали

Машини за спасяване на пътници през зимата в четири области купува Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Общата стойност на договора е 2 221 788 лв. с ДДС, което прави цена от 555 447 лв. за всяка машина. Машините са предназначени за дирекциите на пожарната в Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково.

Средствата за тях са осигурени по трансграничната програма Interreg V-A Гърция-България и проект FloodGuard „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район“. Договорът със самоковската фирма „ЕВц Груп“ ЕООД е сключен в петък, на 26-ти ноември тази година. Дружеството е собственост на Иван Богев чрез „ЕВц Холдинг“ АД.

Според техническото предложение на фирмата, машините ще бъдат с марка “PRINOTH HUSKY“, модел „NEW HUSKY“ (канадско производство), които са с две места в кабината и още 8 в салона за пътници, с предно гребло, преден и заден буксир, с две носилки. Ще могат да работят 14 часа без прекъсване при 24 км в час. Стъклата им ще са с възможност за изглед във всички посоки.

Характеристиките на вътрешното оборудване включват гъвкава осветителна система, WiFi гореща точка, високоговорители за радиото, 12-волтови контакти и отделен нагревател. Шофьорът ще може директно да комуникира с пътническата кабина по всяко време. Тази поръчка е обявена през август 2019 г. Състои се от две обособени позиции.

Първата е за доставка на командно-щабни автомобили, втората – за доставка на високо проходими верижни машини за спасяване на хора. Първата отдавна е изпълнена и отчетена – още през август миналата година. Неин изпълнител е фирмата „Вестауто – М“ ЕООД – Бургас, за 135 900 лв. с ДДС.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *