Анонси

След двучасови дебати общинските съветници в Разлог отхвърлиха искането за излизане от ВиК асоциацията, създадоха трета комисия

След двучасови дебати по въпроса с участието на община Разлог в Асоциацията по ВиК Общинският съвет в Разлог реши отново да бъде създадена временна комисия, която да изготви подробен финансово-икономически и правен анализ. Преди да бъде взето това решение с 13 гласа „въздържал се“ и 7 гласа „за“, местните парламентаристи отхвърлиха предложението на общинските съветници Христо Зайков и Димитър Марков за излизане от асоциацията. Предложен бе и съставът на новата комисия, който бе гласуван с мнозинство. В нея влизат съветниците Пламен Хаджиев, Николай Колчев, Васка Бележкова, Пламен Ботев и Христо Зайков, който бе избран и за председател. От своя страна той настоя в комисията да влезе и юрист, като посочи, че държи това да бъде адвокат Иван Димитров. Парламентаристът обаче отказа с мотива, че няма физическа възможност да присъства на комисиите, и уточни, че практиката му е в областта на наказателното право и не би бил полезен на комисията. Отказ бе даден и от Мария Крънчева, която поясни, че все още няма придобита юридическа правоспособност и в следващите месеци има неотложни ангажименти, свързани с това. В крайна сметка бе решено дейността на комисията да се подпомага от юристката на общината Милена Кондева.

Сесията протече доста напрегнато и всеки изложи позицията си. Входираното предложение за излизане на община Разлог от асоциацията се опита да защити Христо Зайков, който пресрочи времето за изказване от 3 минути и това наложи да бъде одобрено по-дълго време за изказвания. За това настояха и присъстващите в залата граждани, чието присъствие бе гласувано преди началото на сесията. Христо Зайков завърши изказването си с думите: „Не може да се налага членство в асоциация на сила“.

Общинската съветничка Гергана Костова, която е шеф на инкасото във ВиК – Разлог, при гласуването не участва, като си даде отвод.

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев също даде становище по въпроса, което също е за отлагане на стъпката за излизане от асоциацията. Преди да мотивира становището си, той поясни накратко на присъстващите граждани предисторията на събитията. Красимир Герчев поясни, че с оглед на държавната политика за консолидиране на сектора е необходимо да се изчака до приемане на новия закон за ВиК, който трябва да бъде гласуван от парламента до няколко месеца, и който ще даде яснота как ще функционират занапред общинските водни дружества. Да се изчака и решението на ВАС за излизане на община Петрич от Асоциацията по ВиК. Градоначалникът подчерта, че това ще даде възможност Общински съвет – Разлог да вземе информирано решение. Той посочи, че такова към момента няма как да бъде взето, тъй като избраната временна комисия, назначена да обследва проблемите във ВиК сектора и да направи финансово-икономически анализ с разбивки по години и финансовите очаквания за поне 3 години напред, не е излязла с отчет за резултатите от дейността си и няма яснота как би функционирало едно общинско ВиК дружество. По време на дебатите бяха отправени доста критики към старата комисия, която за период от няколко месеца не успя да свърши това, за което бе създадена. Председателят Пламен Ботев бе категоричен, че комисията не е получила в цялост поисканата от нея информация и това е направило безпредметна работата й, съответно е довело до искането за разпускането й.

Дебатите преминаха и през възможностите за финансиране занапред при евентуално излизане от асоциацията, правните възможности за излизането, необходимия ресурс – финансов, кадрови и прочее, който ще бъде необходим, за да бъде създадено общинско дружество, рисковете и други.

Припомняме, че дебатите по въпроса са от преди две години, а това е третата поредна комисия, която се създава за изготвяне на анализ. Първата е от преди две години, а резултатите от анализа показаха, че за да функционира едно общинско дружество и да се самоиздържа, цената на питейната вода трябва да бъде над 4 лева. Резултатите бяха подложени на обществено обсъждане и не бяха приети добре от жителите на Разлог. Втората бе разпусната шест месеца след създаването й, като анализ не бе изготвен. Дали третата ще успее да се справи, ще стане ясно в следващите месеци. По време на заседанието кмета Красимир Герчев и останалите общински съветници поеха ангажимент да съдействат и подпомагат по всякакъв начин дейността на комисията.

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *