След Великден пада карантината в Гърция

След Великден пада карантината в Гърция

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви плана за постепенно падане на карантината в страната.

Туристическият сезон започва на 15 май като паралелно пада забраната за движение между регионите. Ще бъдат разрешени определени културни дейности. Това заяви в своята реч вчера гръцкия премиер.

Друга положителна мярка е свързана с комендантския час. С откриването на заведенията на 3 май излизането ще бъде разрешено до 23 часа. Удължава се с два часа съществуващото към момента ограничение.

На 10 май отварят начални училища и детски градини. Ще важат мерките, които се прилагат в гимназиите, с два самотеста на седмица за ученици, учители и административен персонал на всички училищни звена, с безплатната им наличност от аптеките, използващи здравен номер AMKA.

След 6-месечно затваряне, на 3 май отварят заведенията на открито при спазване на строги правила относно пандемията. Задължителен ще бъде self-test два пъти седмично за за персонала в бранша. На 5 май е предвидено отварянето на търговски магазини за клиенти без да е необходимо да се изпраща SMS или насрочване на срещи.

„Пандемията у нас изглежда се стабилизира, дори при високи нива на случаи. Здравната система, благодарение на саможертвата на нашите лекари и медицински сестри, реагира на натиска. Политиката на постепенно и контролирано премахване на ограниченията дава резултат, защото, дори бавно, индексът на позитивност намалява“, заяви в своето обръщения премиерът Мицотакис.

Припомняме, че от понеделник бе премахната 7-дневната карантина за влизащите на територията на Гърция. Условието е да притежават отрицателен ПСР тест или да бъдат ваксинирани. Отворен бе и граничен пункт Маказа-Нимфеас.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *