Скандал с погребани зародиши разтърси Рим и цяла Италия

Имената на стотици абортирали жени лъснаха на кръстовете върху гробчетата на техните неродени деца в римското гробище „Прима Порта“ и предизвикаха драма, която разтърси цяла Италия.

Скандалът се развихри преди три дни, когато десетина неосъществени по една или друга причина майки – италианки, румънки, полякини и южноамериканки, се видяха „погребани“ под метални и дървени кръстове, забити в гола поляна. Съответно жените вдигнаха шум до възбог, просто защото там, където е бил закопан непожеланият да бъде износен или отстранен по здравословни причини техен плод, е поставено без знанието им тяхното име – един истински морален и обществен линч за допуснатото според католическата църква грехопадение.

За нула време стотици други абортирали майки научиха, че и тяхната самоличност е разкрита върху плочките на металните и дървените кръстове в „Прима Порта“, след което организираха масов протест пред общината. В същото време прокуратурата образува дело за нарушаване на личната свобода на засегнатите жени срещу службите в кметството и болниците, където се извършва изкуствено прекъсване на бременността. От общината обаче се оправдаха, че натоварените да се занимават със зародишите от абортите чиновници и гробари не са нарушили закона, тъй като са изпълнявали правителствен норматив от 1990 г. А според него всеки нарочно умъртвен в държавно или частно болнично заведение плод трябва да бъде погребан, като върху кръста бъде изписано името на неосъществилата се родителка.

И тъй като спорът изглежда обречен да се проточи до безкрай, то Националният гарант на личните свободи отправи иск до Парламента предизвикалият скандала закон за погребване на зародишите от абортите да бъде отменен незабавно.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *