Скандал на сесия в Банско заради идеята голяма верига да отвори магазин в града

Скандал на сесия в Банско заради идеята голяма верига да отвори магазин в града

Словесни престрелки и лични нападки се развихриха между екскмета на Банско Георги Икономов, сега общински съветник, и колегата му от „Воля” Спас Валеюв на провелата се в петък първа редовна сесия  на местния парламент за тази година. Причината – разгледаното предложение за одобряване на проект за изменение на ОУП на Банско заради инвестиционно намерение за изграждане на магазин „Билла” в курортния град. Изменението касае смяна предназначението на зона, отредена в ОУП „за озеленяване“, в за „жилищно строителство“. Точката се оказа най-спорна по време на сесията, тъй като и жителите на Банско са раздвоени заради идеята магазин от голяма верига да стъпи в града им. Опасенията им са най-вече за фалити на местни търговци. Част от банскалии дори са входирали подписка  против изграждането на магазина. Друга част обаче искат това да се случи, тъй като ще повиши конкуренцията и ще регулира цените на хранителните продукти. Заради подписката разглеждането на проекта за изменение на ОУП вече бе отложено един път, за да се чуе мнението на местните търговци. На сесията в петък, която се проведе на закрити врати, но бе излъчена на живо, общинският  съветник Спас Валеюв обвини предишния кмет Г. Икономов, че при гласуване на изменението на ОУП от предишния Общински съвет в края на мандата му през 2019 година местните парламентаристи са били подведени, като им е обяснено, че става въпрос за допусната техническа грешка, която трябва да бъде отстранена, и това налага промяна в ОУП, без да е уточнено, че има инвестиционно намерение от голяма търговска верига. След изложената от Валеюв фактология около одобряване заданието за промяна на ОУП от предишния Общински съвет той изрази мнение, че това не е фактическа грешка, а нечие обещание към представителите на веригата

„Тук някъде между тъй наречените технически грешки се появява една търговска верига. Тук вече не говорим за залени площи, нито за жилищно застрояване, а за нещо съвсем различно. Говорим за изграждане на един търговски обект със съответния бетон и асфалт около него. Така без формално да бъде нарушен законът, той ще бъде заобиколен. Очевидно е, че представителите на търговската верига са били подведени да закупят имоти, които в действащия ОУП са били отредени за озеленяване. Очевидно е, че е обещано нещата да се случат по втория начин. Тук следва логичният въпрос – за какво й е на тази търговска верига да минава по втория начин, след като са могли още от самото начало да застанат пред кмета на общината, пред ОбС с лицето си, с името си и да заявят инвестиционното си намерение, както го правят всички останали инвеститори. Така щеше да е ясно на предишния Общински съвет за какво става дума, допълни още Валеюв с явни упреци към бившия кмет Икономов. Според общинския съветник това не се е случило, тъй като инвеститорът е бил наясно, че инвестицията му не е стратегическа за Банско и нито ще  привлече повече туристи, нито ще  осигури повече работни места, което би могло да е достатъчно важна причина за промяна на ОУП. Той допълни, че изграждането на такъв магазин ще доведе до фалити  много от малките магазинчета и респективно до съкращаване на служители.

„Ето затова представителите на инвеститора се крият зад термина фактическа грешка“, каза още Валеюв и заяви пред колегите си, че допускането на изменението ще бъде истинска грешка, резултатите от която банскалии ще усетят след време. Той онагледи апела си с допуснатото изграждане на безброй апартхотели в Банско, които са обезсмислили съществуването на малките семейни хотели. Валеюв допълни, че това изменение може да повлече след себе си искания на други собственици на имоти за същото, с мотива „допусната техническа грешка“. Той изрази още мнение, че това ще създаде  условия за корупционни практики.

Думите на Валеюв засегнаха бившия кмет Г. Икономов, на когото се наложи да влезе в обяснителен режим и от своя страна обвини колегата си, че защитава собствените си интереси, тъй като е собственик на магазини.

Ексградоначалникът поясни, че още в самото начало на разискване на промяната на ОУП е било  ясно, че става въпрос за верига. Той допълни, че първоначално инвестиционно намерение е имало от „Лидъл”, който впоследствие се е  отказал, и след това такова е дошло от  „Билла”. Той бе категоричен, че действително се касае за явна фактическа грешка, и поясни: „При проверка на документацията се оказа, че имотът е с действащ ПУП, и това наистина е пропуск в разработката на ОУП, защото няма как  ПУП-ове, които са влезли в сила и имат предназначение, да бъдат обявени в зони за зелени площи. Затова това би трябвало да се отрази в ОУП и да се смени, каквото си му е предназначението към момента на този имот. Не става въпрос изобщо за подвеждане, защото, когато се обсъждаше това нещо и се приемаше заданието, тогавашният Общински съвет, който беше в състав може би 2/3 от сегашния, го прие без никаква резерва. Не може да се говори за подвеждане, защото още тогава беше ясно, че става въпрос за навлизане на една от тези вериги“, каза Икономов и допълни, че още тогава е направено проучване между местното население и над 80% от хората са заявили, че желаят да има такава верига в Банско, за да имат избор, за да има конкуренция, а не да им се налага да ходят в Разлог

„Разбирам вашата упоритост, защото това засяга и вашия бизнес конкретно, вашите магазини ще бъдат засегнати най-вероятно, но не е редно заради вашите лични интереси да оставяте над 80% от банскалии, които искат да го има този обект, просто да се налага да пътуват до други населени места”, бяха част от упреците на  Икономов към Валеюв, който репликира, че негово конституционно право е да защитава личните си интереси и тези на съгражданите си, които са внесли подписка.

Личните нападки между двамата продължиха, но за кратко. Те  бяха спрени от  председателят Димитър Русков, който призова съветниците да продължат спора извън залата. В крайна сметка до това не се стигна и словесните престрелки бяха прекратени. Икономов обаче апелира към общинските съветници, които са били такива и в предишния мандат, да наричат нещата с истинските им имена и призова да признаят допуснатата техническа грешка, без да се отправят персонални обвинения към него. Ексградоначалникът допълни още, че това решение на практика ще промени само ОУП, но не дава директно право на  търговската верига да реализира инвестиционните си намерения. За да стане това, тя трябва да спази редица други процедури според ЗУТ.

Къде точно са били подведени предишните парламентаристи поясни общинският съветник Ал. Весков. Той не отрече, че е било ясно за инвестиционните намерения на „Билла”, но не е било ясно, че става въпрос за изграждане конкретно на магазин.

Още преди да се развихрят дебатите, общинският съветник Георги Думанов изрази мнение, че дори и  решението да не се приеме, това само ще забави процедурата и ще доведе до съдебни разходи на общината.

„Като трети мандат общински съветник рядко ми се случва да изпадна в ситуация, в която каквото и решение да вземе ОбС, да е грешно. От една страна, местната верига ще запуши местните търговци, от друга – болшинството от жителите искат да има такъв магазин. Не знам как се е стигнало до разминаването в двата плана, но това е факт. За мен лично стигнах до решение. Изпадали сме в подобна практика и друг път и можем само да забавим, което ще ни коства съдебни разходи според мен“, каза Думанов и изрази мнение, че нямат друг вариант, освен да подкрепят предложението.

В крайна сметка решението  за изменение на ОУП бе прието с 13 гласа „за“. Общинският съветник  Александър Весков гласува  „въздържал се“, Любомир Мутафчиев гласува „против“, а Георги Думанов и Спас Валеюв не гласуваха.

Дали „Билла” ще стъпи в Банско, все още не е ясно. Явно дебатите по казуса тепърва предстоят, тъй като решението реално променя предназначението на имотите в „за жилищно строителство“, а инвестиционното намерение е за търговска дейност.

Въпросните имоти  се намират покрай река Глазне, а теренът е с площ около  5500 кв. м.

Спас Валеюв изложи подробно позицията си, не подкрепи промяната на ОУП

ЯНА ЙОРДАНОВА

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *