Скандал на пресконференцията на ДКК, скочиха на служебния министър

Скандал на пресконференцията на ДКК, скочиха на служебния министър

„С поведението си министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията. Това не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата“, каза на пресконференция директорът на „Държавната консолидационна компания” Смиляна Нитова-Кръстева. Като доказателство за това тя посочи конкретен пример от 8 август, касаещ оръжейната компания „Кинтекс“. „В 17:30 ч. пристигнаха двама служители на Министерството на икономиката с писмо от министъра, за да се снабдят с документи, фактури, договори и други документи за периода от 01.08 до момента на посещението им. Това става в края на работния ден, без да е уведомено ръководството на „Кинтекс” и аз като принципал“, пояснява Нитова-Кръстева.

Шефката на ДКК заяви, че ще обжалва идеята за увеличение на борда на директорите. Твърди, че е била подведена. Нитова вече е подала жалба срещу вписването на нови трима членове на Съвета на директорите, които са предложени от настоящия министър на икономиката.

На пресконференцията беше и един от новите членове предложен от Стоянов – Венцислав Димитров. Той попита Нитова по кой начин министърът трябва да направи увеличението на членовете на Съвета на директорите. „След като разясни ситуацията, че има намерение да увеличава Съвета на директорите – с колко, с чий хора, в каква насока. Той трябва да състави протокол и тогава да ми възложи“, каза Нитова. Димитров твърди, че такъв протокол има, а Нитова заяви: “Аз не съм го видяла този протокол и не съм се запознала с него“. Димитров заяви, че Нитова не знае какво обжалва. Последва реплика от Нитова: „Не, напротив. Аз не съм видяла протокола. Буквално текста на този протокол. Смятам, че това не е начина с подвеждащи действия“.

След словесния двубой Нитова беше принудена да прекрати пресконференцията, а журналистите бяха помолени да напуснат залата. Пред сградата на ДКК Димитров обясни пред журналисти казуса: „Промените трябва да бъдат заявени от изпълнителния директор на ДКК. В случая това е изпълнителен директор Нитова, но тя с действията си цели да саботира действията на министър, които са от миналия петък (бел. ред. 5 август). Тези решения включват избор на трима нови членове, които по силата на неговото решение, следва да бъдат вписани чрез заявление от страна на действащия изпълнителен директор или чрез неин пълномощник. В случая има представено по партидата пълномощно от нейна страна разписано, към адвокат, който адвокат е заявил условията за вписване, респективно денят следващ заявяването, изпълнителният директор е депозирал обяснителна записка, в която твърди, че е оттеглила пълномощното, което е дадено на колегата адвокат. Това е направено през деловодството на Министерството на икономиката, което не е реда. Към настоящия момент все още процедурата на етап изчакване. Има дадени указания от длъжностните лица по регистрацията, които са в насока исканото вписване да бъде заявено от оправомощено лице. То трябва да е разписано не от министъра от действащия изпълнителен директор на ДКК. Именно тук се получават проблемите“.

Димитров припомни, че предишният министър на икономиката Корнелия Нинова е разширила Борда на директорите на ДКК. „В устава е категорично посочено, че между 5 и 9 членове трябва да бъде действащият Борд на директорите на дружеството. В случая са четирима души“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.