Скандал! Кметът даде зелена светлина за строителство до студентското градче на АУБ

Скандал! Кметът даде зелена светлина за строителство до студентското градче на АУБ

Благоевград е изправен пред реалната възможност да изпусне и прокуди Американския университет от града, ако съветниците в ОБС Благоевград приемат частнособственическо искане за изменение на Подробен устройствен план /ПУП /и високо застрояване в района на студентското градче, съобщиха за struma. com притеснени общественици, съветници и граждани.

Кметът Румен Томов направи предложението с искането на благоевградчанин за изменение на ПУП, с цел бъдещо строителство на многоетажна сграда в района, и го внесе за сесията в петък. Напрегнато заседание, когато съветниците ще трябва да гласуват рекорден брой точки -70 в дневния ред, и предложението може да мине „между капките“.

Искането на собственика на имота за по-висока височина на строителството и по- голямо РЗП на сградата, е от години. Но строителство в района не бе разрешавано от екскмета Атанас Камбитов и главния архитект Васил Тинчев, заради острото и нескрито недоволство от страна на Американския университет. Провеждаха се серия срещи с ръководството на АУБ, които недвусмислено завиха, че съществуването им в града е под угроза, ако подобно високо строителство бъде позволено. Целта на предишната управа беше да се направи всичко възможно за запазване на универститета, затова и кметът Камбитов не допусна искането на С. Митев да влезе влезе в дневния ред и да се гласува на сесия. За квартала има одобрен застроителен план и няма пречки собственикът на имота да го спази.

„При исканото от него изменение може да бъде изградена и 30 етажна сграда и това трябва ли да бъде подкрепено, или като представители на града във властта да защитим интереса на обществото и АУБ?, коментираха пред Struma.com общински съветници и допълват: „Митев търси ПУП с максимално разрешените от Закона за устройство на територията параметри и това е напълно законно. Американският университет няма права, обаче според университета сградата, която ще се построи закрива, загрозява и засенча общежитията.

Ще бъде направена улица, която ще нализа в личното пространство на студентите. И най-важното предвижданото строителство ще елиминира заленото простространство, ще се наруши парковия облик на студентското градче, което ще попречи на работата и учебния процес, както и набирането на нови студенти“. В петък ОБС Благоевград ще трябва да вземе решение по конфликтната точка, предложена за гласуване.

Решение на ОБС, съобразено с протестите на АУБ, няма да нарушава Закона за устройството на територията. ЗУТ дава ограниченията, които Общинският съвет не може да наруши, съветът има право да даде на собственика застрояване, колкото реши, стига да не е повече от нормата в ЗУТ. Общинският съвет, като орган, защитаващ обществения интерес обаче, освен ЗАКОНОСЪОБРАЗНО, може да гласува и по ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, за да не се стига до конфликти и застрашаване интересите на университета, който ще се почувства некомфортно в Благоевград и може да се изнесе. Гласуване на ръба, което може да прокуди АУБ от областния център И ДА ЗАСТРАШИ СЕРИОЗНО ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС.

По време на кампанията „Местни избори “ 2019 много се говореше, че АУБ ще напусне Благоевград, това не се случи тогава и бяха само слухове. Този път обаче, ако исканата промяна и застрояване бъдат одобрени, може и да се разделим с университета, придаващ на Благоевград вид на младежки и академичен център. Важно гласуване предстои, ще съобщим подробности кой от съветниците как ще гласува по конфликтната точка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *