Скандал в Благоевград: Социални работници напъхаха неправомерно роднини в списъците от БЧК

Скандал в Благоевград: Социални работници напъхаха неправомерно роднини в списъците от БЧК

Социални работници в Благоевград са включили неправомерно в списък свои близки за получаване на хранителните пакети, раздавани от БЧК в края на миналата и началото на тази година, алармираха жители на областния център.

Според имената, изпратени в редакцията на в. „Струма“, безплатни макарони, ориз, брашно, консерви, спагети и др. – общо по 22,7 кг хранителни продукти в пакет за всеки, са получили

Илия Баздрагянов – брат на социалната работничка Марияна Баздрагянова, колежката й Румяна Мицева, Маргарита Юговска – свекърва на социалния работник Мария Юговска, Василка Папукчийска – свекърва на Вероника Папукчийска, както и Живка Цацова, майка на началник-отдела, съставящ списъците на правоимащите – Антония Павлова.

По твърденията на нашите източници никой от тях не е отговарял на категориите, на които трябваше да отговарят получателите на хранителните пакети: да са били включени в списъците за енергийно подпомагане, да са получили еднократната помощ за първокласници, както и да са лица с първа група инвалидност с чужда помощ.

По наше искане шефът на „Социални грижи“ в Благоевград Александър Балев направи проверка на имената и установи, че те действително са взели пакети с храни, но всеки от тях е имал основание да попадне в списъка, изготвен от колегите му.

Според Балев Баздрагянов е с ниски доходи, Мицева – самотна майка на малко дете, а свекървите Юговска и Папукчийска са с доходи под прага на бедността. Освен това г-жа Цацова наскоро претърпяла тежка операция.

Роднините на колегите му били включени в третия списък, поискан от БЧК, тъй като останали много свободни пакети – по неизвестни причини хората не ходили да си ги вземат, обясни социалният шеф.

„БЧК бе ангажирана в раздаването на пакетите, но програмата си беше на Агенцията по социално подпомагане и ние нямаме никакво право да проверяваме списъци – хората идваха с личните си карти и получаваха храните”, обясни председателката на червенокръстката организация Йорданка Стойчева.

„През първия транш на раздаване на помощите – от 5 октомври до 31 ноември миналата година, давахме по 1 пакет на всеки в списъка, а на майките на първокласници – по 2. Действително останаха доста нераздадени пакети, защото част от хората се оказаха починали, други вече не живеят в областта, има различни причини, поради които не всички дойдоха. Други идваха, но не бяха в списъците, защото данните в тях са отпреди 2-3 години – например трябваше човекът да е получил помощ за отопление през 2018/2019 г., а първокласниците да са постъпили на училище през учебната 2019/2020 г. Затова през януари поискахме от социалните още един допълнителен списък и получихме 66 имена. Рекапитулацията накрая беше: от 18 377 подадени по списъци – 16 315 души, които получиха храната“, уточни Стойчева.

От АСП потвърдиха, че в последната акция са били раздадени над 100 000 пакета с 16 вида храни, общо 6500 т хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храните, финансирана от Фонда за европейско подпомагане. Право на пакет са имали освен хора с помощ за отопление и родители на първокласници, още майки, които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 г., родители на деца с трайно увреждане, хора, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, и такива, получили финансова подкрепа във връзка с Covid-19.

Единствените правоимащи „по бедност“, които са били включени в критериите на АСП, са инвалидите с над 90 % увреждане с определена чужда помощ и пенсия до 369 лв., в противен случай хранителната помощ трябваше да стигне до 390 000 български пенсионери, живеещи под прага на бедността. При това положение поне 3 от имената на роднини на благоевградските социални работници, оправдани от Ал. Бален с мотив „ниски доходи“, остават под въпрос дали е трябвало да бъдат включени в допълнителния списък, или е имало много други по-нуждаещи се от тях.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *