Скална маса се отцепи от скат до новото сметище край благоевградското с. Бучино и потроши покрива на навес до сградата за  компостиращата инсталация

Скална маса се отцепи от скат до новото сметище край благоевградското с. Бучино и потроши покрива на навес до сградата за  компостиращата инсталация

Скална маса се отцепи от скат до новото сметище край благоевградското с. Бучино и потроши покрива на навес до сградата за  компостиращата инсталация. Изградената защитна стена е едва около 2 метра, абсолютно недостатъчна, за да предпази съоръженията от свличащата се земя.

„Там, където е този навес, има постоянно срутвания по целия скален масив, който е извън съоръжението“, съобщи вчера кметът на Благоевград инж. Румен Томов. Още миналия август екипът му е изпратил искане до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за 1,7 млн. лв. за укрепване на ската. В ход е проектиране за изграждане на подпорна стена, която не е била заложена по проект при планиране на строителството на новото депо, в което 5 общини депонират отпадъците си, информира Р. Томов и допълни, че вчера е заложено и възстановяване на навеса.

За активираните свлачищни процеси вестник „Струма“ алармира още през лятото на 2019 г., преди то да бъде открито. Тогава при репортерска проверка в средата на юли бе констатирано, че се е задействало свлачище, което бе скъсало предпазните мрежи и заплашваше да създаде по-сериозни проблеми, ако не се укрепи. Нито една институция обаче не предприе мерки да разследва и констатира дали причината са подпочвени води или дъждовете и да разпореди мерки за укрепване на ската. От фирмата изпълнител тогава обясниха, че малък участък до оградата на депото се е свлякъл вследствие на поройните дъждове няколко поредни дни, а  свлеченият материал, който е попаднал в канавката и не е засегнал пътищата на депото, е разчистен. Участъкът от оградата, който е над свлачището, щеше да се премести след решение на възложителя, строителния надзор и проектанта, а случката не възпрепятства въвеждането в експлоатация и функционалността на депото.

Вместо да се изследват и предотвратят свлачищните процеси, триумфално депото бе открито само 2 месеца по-късно, в средата на септември 2019 г., като за рязането на лентата на място предизборно бяха премиерът Бойко Борисов и тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов.

Припомняме, че строителството на новото депо за битови отпадъци стартира в края на януари 2018 г. и по договор то трябваше да е готово за 233 дни. Офертата на избрания за строител консорциум „Кобека”, обединяващ фирмите „Копекс и Ко” ЕООД, „КАРО Трейдинг” ООД  и „БГ Ленд Ко” ООД, бе на стойност 22 918 485 лева с ДДС. Площадката, върху която се изгради новото сметище, е в подножието на източните склонове на Влахина планина, северозападно от село Бело поле, непосредствено до пътя за село Бучино, на около 5 км от Благоевград, и е с обща площ 106 декара.

Изграждането на новото сметище край Благоевград, което трябваше да е едно от най-модерните в страната, тръгна още в началото с проблеми, които продължават и  в момента. Работата трябваше да започне в края на 2015 г., след като екоминистерството още през 2014 г. даде зелена светлина на проекта. Екоорганизации също го подкрепиха, но в последния час за обжалване петричката неправителствена организация „Еко Струма 2000“ обжалва процедурите по ОВОС, като заведе дело и оспори екологичната оценка. ВАС отхвърли претенциите му, но последва ново забавяне от ПУДООС с още 2 г.

При стартиране на строителството в началото на 2018 г. очакванията на всички и декларациите на тогавашния кмет на Благоевград Ат. Камбитов бяха, че през есента на 2018 г. Благоевград ще изхвърля боклука си в новото депо. Въпреки обещанията от общинската хазна над 2 години продължиха да изтичат сериозни средства за транспорт на отпадъците до близки и не толкова близки общини, съгласили се да го приемат до 1 май 2020 г., когато то заработи реално.

Сега се оказа, че свлачищните процеси там въобще не са безобидни и безопасни и скандалното сметище ще погълне още милиони левове на данъкоплатците

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *