Сириец: Гръцката полиция бие мигрантите на границата

Сириец: Гръцката полиция бие мигрантите на границата

На турско-българската граница няма напрежение, след като Анкара обяви, че започва да пропуска бежанци към Европа.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в Twitter турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Потокът от новопристигащи на границата продължава. От истанбулския квартал „Зейтинбурну“ тръгват предимно групи афганистанци, а от „Фатих“ – хора от Близкия изток и Северна Африка, предаде БНР.

Бежанците и мигрантите, които са блокирани на турско-гръцката граница, прекараха поредна нощ на открито. Сред тях има жени и деца. Тези, които са достигнали Гърция, масово се оплакват, че документите, парите и телефоните им са били вземани от гръцките сили за сигурност.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Един сириец от Дамаск разказва за преживяното от него вчера: „Силите, които са на границата, са международни сили и сред тях има германски командоси. Гръцката полиция е на входа на граничния пункт. Полицията бие хората, които се намират там, въпреки че сред тях има жени и деца.

Полицията хвърли звукови и бомби със сълзотворен газ и използва водно оръдие. Няколко човека се задушиха на пункта, сред тях и деца, но линейките се погрижиха за тях“.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *