Синдикатите: Средната работна заплата трябва да е над 2400 лв.

Синдикатите: Средната работна заплата трябва да е над 2400 лв.

Средната работна заплата трябва да е над 2400 лева. За това настояват от синдикатите. Тази сума обаче те очакват да бъде достигната през 2025 година.

КНСБ представи Меморандум за социално-икономическото развитие на страната за следващите четири години. Документът обхваща общо пет ключови области. Те са доходи, възстановяване на икономиката, дигитален и зелен преход, пазар на труда, социална сигурност, социален диалог и колективно трудово договаряне. Целта на синдиката е бъдещите управляващи да се стремят към постигането на основни параметри, предаде actualno.com.

Документът ще бъде предоставен на политическите партии, от които синдикатът ще иска да поемат ангажименти за евентуален управленски мандат.

Mеморандумът за социално-икономическото развитие на страната до 2025 година беше приет на координационен съвет на КНСБ. Документът е насочен основно към политиците и най-вече към участниците в бъдещото управление на страната за постигане на основни ориентири, които да бъдат следвани.

Така например синдикалистите настояват за ежегоден ръст на средната работна заплата с около 15% и за изпреварващ ръст на минималната работна заплата, който да е поне с 5 на сто над ръста на средната, за да се стопяват по-бързо разликите със средно европейските доходи.

Според КНСБ сред приоритетите са и дигиталните умения на работниците, които да бъдат придобити с пари от европейските програми.

От КНСБ настояват през 2025 година минималната работна заплата за страната да надхвърли 1200 лева, а средната да достигне 2460 лева.

Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви колко ще струват исканията на бюджета:

„Всъщност на бюджета това, по наше бегло изчисление, ще струва накъде около милиард, милиард и 200 милиона на година – тоест за 4-5 години малко под 5 милиарда лева. Това е всъщност цената, за да можем да стигнем, отново казвам, тези числа, тези величини, а с този растеж, който споменах вече, за нас това е постижимо“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *