СЗО: Не са установени смъртни случаи, свързани с Омикрон

Световната здравна организация /СЗО/ заяви, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – „Oмикрон“, предаде АФП, цитирана от Булнюз. Здравната организация събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му. „Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече.

Колкото повече държави продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта „Омикрон“, толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има, но е възможно да има и смъртни случаи”, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

„Омикрон“ може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава „Делта“, подчерта той. От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на заболяването с щама „Омикрон“, както и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *