Семейство, завърнало се от Германия, сред четиримата новозаразени с коронавирус в Кюстендил

Четири нови случая на коронавирус регистрираха в Кюстендил. Двама от новозаразените са семейство от Кюстендил, което се е върнало от Германия на 16 март, съобщи на брифинг кметът Петър Паунов, пише в. Струма.

Мъжът е на 57 години, постъпил е в понеделник с двустранна бронхопневмония в кюстендилската болница. Настъпило е рязко влошаване и затова е отишъл в болницата. Неговата съпруга е у дома с температура. Състоянието на мъжа се определя като средно тежко към тежко.

Третият новозаразен е майката на починалия 62- годишен пациент. Тя е на 84 години и е в добро състояние, но е диспансеризирана заради възрастта й. На този етап състоянието й се определя като стабилно. Не са констатирани и данни за пневмония.

Четвъртият случай е 82-годишен пациент, който е бил първоначално в гръдното отделение, той е със съпътстващи заболявания. Той и бил по времето, когато е постъпил първият пациент с COVID-19. Пробите на останалите пациенти от отделението са отрицателни, информира още кметът Петър Паунов.

„Вниманието на всички ни трябва да е насочено към спазване на мерките. Симптомите, при които трябва да потърсим личните лекари, са кашлица, болки в гърлото и температура. От този момент нататък задължително трябва да имаме контакт с личния лекар, за да може да ви бъде предписано лечение, което да е превенция за развитието на пневмония. При първи симптоми на задух вече трябва да се озовете пред приемното отделение на болницата. Идеята е веднага да се предпишат необходимите медикаменти. Много моля, мобилизация по отношение спазването на мерките и да не се стига до подобни случаи, за съжаление имаме вече 4 случая, за които трябва всички да се молим. Целта е да не се заразяваме, когато се появи вирусът, организмът ни да е в най-добра кондиция, за да може да се изкара на крак“, коментира Петър Паунов. „Ключова е личната хигиена – почистване на ръцете през 15 минути, гаргара на гърлото, не докосвайте лицето си”.

Кметът благодари за професионалната работа на екипа на кюстендилската болница. Там на разположение са 10 респиратора, в наличност е и хининовият препарат, с който се третират заразените с коронавирус. „Пет от тях обслужват спешното отделение”, коментира градоначалникът.

Общо 99 души са под карантина в община Кюстендил, за 110 тя е изтекла. Към момента няма сигнали за нарушаване на ограниченията, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

По отношение на предпазните средства градоначалникът съобщи, че в момента две кюстендилски фирми шият маски на цена между 2,50 и 3 лева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *